Неандерталците са варили кости във "фабрики" за добив на мазнини

Разкопки в Германия разкриват мащабна операция, извършвана 100 000 години по-рано от най-старото известно претопяване на мазнини от съвременните хора

Ваня Милева Последна промяна на 07 юли 2025 в 00:00 250 0

Неандерталец чупи кости, за да извади костния мозък.

Кредит Илюстрация, създадена с помощта на imagine.art от НаукаOFFNews

Откритието поставя разграждането на костна мазнина отпреди 125 000 години – документирано преди това само отпреди 28 000 години в горнопалеолитни обекти. То показва, че сложното управление на ресурсите, сезонното планиране и преработката на храни в индустриален мащаб са били част от неандерталската култура много по-рано, отколкото се смяташе досега, разкривайки когнитивна сложност, която съперничи на тази на по-късните човешки групи.

Неандерталците систематично са обработвали кости от поне 172 големи бозайници на брега на езеро в Германия преди 125 000 години, управлявайки това, което изследователите описват като праисторическа "фабрика за добив мазнини".

Откритието в обекта "Ноймарк-Норд 2" коренно променя разбирането ни за хранителните стратегии на неандерталците, разкривайки сложно управление на ресурсите, което предшества подобно поведение в други човешки групи с десетки хиляди години.

От цели кости до малки фрагменти. Кредит: Kindler, LEIZA-Monrepos

Доказателствата показват, че неандерталците не са чупили просто кости за костен мозък – те са раздробявали огромни количества на десетки хиляди фрагменти, за да получат богата на калории костна мазнина чрез нагряване във вода. Този трудоемък процес изисква внимателно планиране, специализирани инструменти и подробни познания за храненето, което оспорва дългогодишните предположения за способностите на неандерталците.

Организирана обработка в индустриален мащаб

"Това е било интензивно, организирано и стратегическо", обяснява д-р Луц Киндлър (Lutz Kindler), първият автор на изследването. "Неандерталците очевидно са управлявали ресурсите с прецизност – планирали са лов, транспортирали са труповете и са топили мазнините в специфична за задачата зона."

Обектът е запазил изключителни доказателства за тази праисторическа индустрия. Изследователите са открили над 118 000 костни фрагмента, наред с 16 500 кремъчни сечива, чукове и изобилие от следи от употреба на огън. Най-забележителното е, че две трети от костния материал са с размери по-малки от 3 сантиметра – малки фрагменти, необходими за ефективното извличане на мазнини.

Мазнините представляват ключов ресурс за оцеляване, особено за ловците-събирачи, зависими от животински храни. Когато хората консумират твърде много протеини без достатъчно мазнини или въглехидрати, те рискуват "протеиново отравяне" – потенциално смъртоносно състояние. Костната мазнина е осигурявала калорийно решение по време на периоди, когато други източници на мазнини са били оскъдни.

Доказателства за стратегическо управление на ресурсите

Мащабът на операциите в обекта Ноймарк-Норд е потресаващ. Анализът разкрива систематична обработка на кости от коне, елени, зубри и други едри бозайници.

Ключовите открития включват:

  • Селективен транспорт: Само богати на мазнини кости, като черепи, дълги кости и мандибули, са били донасяни до мястото за обработка.
  • Специализирани инструменти: Големи наковални и 58 камъка, използвани като чукове специално проектирани за фрагментиране на костите
  • Пожарна инфраструктура: Доказателства за нагряване на кости, камъни и изобилие от дървени въглища от контролирани пожари
  • Сезонно планиране: Животните са били ловувани целогодишно, което предполага систематично натрупване на ресурси.

Самото място е било стратегически избрано. Разположено на брега на езеро, мястото е осигурявало лесен достъп до вода за варене, гориво за огън и суровини за инструменти от местни ледникови отлагания.

Система за съхранение

Може би най-интригуващото е, че изследователите предполагат, че неандерталците може да са използвали сложни системи за съхранение. Концентрацията от 172 големи бозайници на толкова малка площ предполага, че костите са били съхранявани в целия ландшафт и по-късно са били транспортирани до мястото за обработка по време на интензивни периоди на раздробяване.

"Всъщност, производството на костна мазнина изисква определен обем кости, за да си струва тази трудоемка обработка и следователно колкото повече кости се раздробяват, толкова е по-ефективна", отбелязва съавторът проф. Сабине Гаудзински-Виндхойзер (Sabine Gaudzinski-Windheuser).

Складирането на храна е от съществено значение за ловците-събирачи от северните ширини, които не могат да оцелеят без складирани храни. Езерата Ноймарк-Норд може би са улеснили използвания метод, при който труповете се потапят в студена вода за съхранение.

На обекта Neumark-Nord 2, близо до ръба на плитък басейн, има гъста концентрация на кости от повече от 170 по-големи бозайници (маркирани в синьо), смесени с кремъчни артефакти (в червено) и камъни-чукове (червено). Кредит: Kindler, LEIZA-MonreposНа обекта Neumark-Nord 2, близо до ръба на плитък басейн, има гъста концентрация на кости от повече от 170 по-големи бозайници (маркирани в синьо), смесени с кремъчни артефакти (в червено) и камъни-чукове (червено). Кредит: Kindler, LEIZA-Monrepos

Въздействие на ландшафта

Това откритие се основава на десетилетия изследвания на комплекса от обекти Ноймарк-Норд с площ от около 30 хектара, открит през 80-те години на миналия век от археолога от Йена Дитрих Мания (Dietrich Mania). От 2004 до 2009 г. обектът Ноймарк-Норд 2 е разкопан целогодишно от екип, ръководен от археолози от MONREPOS (Археологически център Лайбниц, Германия) и Университета в Лайден (Холандия). Разкопките включват полева школа, в която са обучени над 175 чуждестранни студенти.

През 2023 г. екипът публикува доказателства, че неандерталците са ловували и избивали слонове с прави бивни – животни с тегло до 13 тона, които са могли да осигурят над 2000 дневни порции храна за възрастни неандерталци. Използването на огън за контрол на ландшафтната растителност и разнообразието от преработени видове на различни места разкриват ниво на планиране и екологична ангажираност, което преди това е било подценявано при неандерталците.

"Това, което прави Ноймарк-Норд толкова изключителен, е запазването на целия ландшафт, а не само на едно място", отбелязва проф. Уил Роебрукс (Wil Roebroeks) от Лайден. "Виждаме неандерталци да ловуват и да колят елени в една определена зона, да обработват интензивно слонове в друга и – както показва това проучване – да преработват мазнини от стотици скелети на бозайници на централизирано място. Има дори някои доказателства за употреба на растения, които рядко се запазват. Този широк спектър от поведения в един и същ ландшафт ни дава много по-богата картина на тяхната култура."

Разкопките на обекта Ноймарк-Норд (Neumark-Nord 2/2B) са провеждани целогодишно от основен екип от 2004 до 2009 г., заедно с международна полева школа, с преминали общо над 175 студента. Кредит: Wil Roebroeks, Leiden University

Тези доказателства показват, че ловът на неандерталците може да е оказал значително влияние върху популациите на тревопасни животни през последния междуледников период. Освен 172-те животни на това единствено място за преработка, стотици други са били изклани около близките езера, включително 76 носорога и 40 слона с прави бивни на други места.

Откритието поставя разграждането на костна мазнина отпреди 125 000 години – документирано преди това само отпреди 28 000 години в горнопалеолитни обекти. То показва, че сложното управление на ресурсите, сезонното планиране и преработката на храни в индустриален мащаб са били част от неандерталската култура много по-рано, отколкото се смяташе досега, разкривайки когнитивна сложност, която съперничи на тази на по-късните човешки групи.

Справка: Lutz Kindler et al. , Large-scale processing of within-bone nutrients by Neanderthals, 125,000 years ago. Sci. Adv. 11,eadv1257(2025). DOI: 10.1126/sciadv.adv1257 

Източник: Neanderthals Ran “Fat Factories” 125,000 Years Ago

    Най-важното
    Всички новини