Разгадана е загадката на 3-метровия примат, най-големия в историята

Ваня Милева Последна промяна на 12 януари 2024 в 00:00 27961 1

Вляво: Реконструкция в
Вляво: Реконструкция в "Музея на човека" в Сан Диего Калифорния, изградена по фосили, открити в Китай през 1935 г. от Ралф фон Кьонигсвалд. Кредит: Flickr/Sam Wise - CC BY-NC-SA 2.0 DEED. Вдясно: Сравнение между G. blacki и човек. Кредит: Wikimedia Commons

Изчезналите гигантски маймуни от Южен Китай, които са били високи до 3 метра и са тежали до 250 килограма, отдавна озадачават палеонтолозите.

Знаем, че тези огромни същества, наречени Gigantopithcus blacki, са съществували благодарение на 2000 зъба и 4 челюстни кости, които са оставили след себе си, но кога и как са изчезнали, е загадка.

Досега. Резултатите от мащабен проект за датиране на китайски, австралийски и американски изследователи са публикувани наскоро в Nature и сега се смята, че те са били жертви на промени в околната среда.

"Историята на G. blacki е загадка в палеонтологията - как е възможно такова могъщо същество да е изчезнало по време, когато други примати са се адаптирали и оцелявали?" , разказва съавторът професор Инци Джан (Yingqi Zhang) от Института по палеонтология на гръбначните животни и палеоантропология към Китайската академия на науките (IVPP).

"Неразгаданата причина за изчезването му се е превърнала в Свещения Граал в тази дисциплина."

Орангутаните (Pongo weidenreichi), които са доста сходни с G. blacki, са сред приматите, които са продължили да съществуват.

"IVPP провежда разкопки за доказателства за G. blacki в този регион в продължение на повече от 10 години, но без солидни датировки и последователен анализ на околната среда причината за изчезването му ни убягваше."

Местоположение на находките на G. blacki. Кредит:  Zhang et al.

Изследователите използват 6 различни техники за датиране на данни от 22 пещери - 11, в които има данни за G. blacki, и 11, в които няма такива - всички в южната китайска провинция Гуанси.

Това им дава 157 различни възрасти за фосилните проби.

В съчетание с екологичен анализ на полени, пещерни седименти и изотопи в зъби изследователите успяват да изградят по-обстойна картина на съществуването и изчезването на G. blacki.

Те установяват, че преди 2,3 млн. години пейзажът е бил "мозайка от гори и треви, осигуряваща идеални условия за процъфтяващи популации на G. blacki", пише в статията им.

Но огромните маймуни са изчезнали по-рано, отколкото се смяташе досега - между 295 000 и 215 000 години - по същото време, когато околната среда е станала по-променлива.

Изследователите смятат, че G. blacki не са били способни да се адаптират към променящия се ландшафт, което е довело до намаляване на тяхната популация.

Вертикалното разпределение (височина над морското равнище) на карстовите пещери на планината Мулан близо до екологичния парк Чундзуо, провинция Гуанси, Южен Китай. В тази гъста мрежа от пещери се съдържат доказателства за G. blacki. Кредит: Changzhu Jin et al.

Въпреки че техните близки роднини -орангутаните (Pongo weidenreichi) - успяват да адаптират диетичните си предпочитания и поведение към променливостта на условията, G. blacki показват признаци на хроничен стрес и намаляваща популация. В крайна сметка те губят битката за адаптиране, което води до изчезването на най-великия примат, обитавал някога Земята.

"С надвисналата над нас заплаха от шесто масово измиране има спешна нужда да разберем защо изчезват видове", добавя съавторът на доклада доцент Кира Уестауей (Kira Westaway), геохронолог от Университета Маккуори в Сидни.

"Изследването на причините за минали неразрешени измирания ни дава добра отправна точка, за да разберем устойчивостта на приматите и съдбата на други големи животни в миналото и бъдещето."

Справка: Zhang, Y., Westaway, K.E., Haberle, S. et al. The demise of the giant ape Gigantopithecus blacki. Nature (2024). https://doi.org/10.1038/s41586-023-06900-0 

ИзточникMysteries solved on the largest ever primate: 3m tall ape, Сosmos magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

13.01 2024 в 09:18

изчезнали са, защото сме ги изяли хехе