Руски учени твърдят, че се затяга режимът на секретност

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 октомври 2015 в 12:53 3740 1

Списание Nature пише за повишената активност на секретните отдели в институтите на Руската академия на науките, Московския държавен университет и други научни институции на Руската федерация.

Информацията се потвърждава и от други източници. Например за същото говори и Вячеслав Шупер, доктор на географските науки от Географския институт на Руската академия на науките, професор по икономическа и социална география на Русия към Московския държавен университет. Той е публикувал във вестник "Троицки вариант" статията "Завръщането на полицейщината", в която пише, че в МГУ е възстановена съветската практика за проверка на публикуваните статии.

Шупер пише, че изискванията за съгласуване на статии сега получават дори и тези, ангажирани във фундаментални научни изследвания и хуманитарни науки, които нямат никакво военно значение. Практиката е разпространена главно в регионите, но се чувства тенденция към засилване на държавния контрол върху научните изследвания.

Практиката за регистрация и проверка на всички научни статии преди публикуването им е съществувала в съветските времена. Такова експертиза е трябвало да потвърди, че статията не съдържа информация забранена за публикуване, защото би могла да навреди на съветската държава.

Институцията в Съветска Русия, която се е занимавала с това цензуриране е Главлит (Главное управление по делам литературы и издательств). "Самото съществуване на Главлит е почти държавна тайна: той не можеше да бъде споменаван в печата; на сградите, в които бе Главлит и неговите органи нямаше табели, дори и най-скромни. Тези мрачни дни, сега се завръщат", коментира Вячеслав Шупер.

От май 2015 г. по заповед на висшето ръководство на страната, тази практика се осъществява по места, при това за по-широка гама теми на статии. "Текущото законодателство изисква изследователите да получават разрешение преди да публикуват всякакви статии и презентации на конференции", правилата засягат всички публикации без изключение, подчертава заместник-директорът на Института за проблеми за разпространението на информацията към РАН, Михаил Гелфанд в коментар за Nature.

"Всъщност всичко ново и потенциално полезно сега може да се тълкува като държавна тайна," - казва Константин Северинов, молекулярен биолог в Института за наука и технологии Сколково.

С колегите си е съгласен и Фьодор Кондрашов, биолог от Центъра за геномни изследвания в Университета на Барселона. Според него проблемът е, че всички изследвания сега се възприемат като потенциално секретна информация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.10 2015 в 14:03

Параноята никога не е напускала СССР. Само за кратко време беше позамазана отгоре-отгоре с мъничко слободия, но пак изплува най-отгоре.