Шумерски храм на 4500 години, посветен на „Белия гръмовержец“, е открит в Ирак

Ваня Милева Последна промяна на 27 февруари 2023 в 00:01 8999 0

Въздушен изглед на шумерския храм

Кредит  British Museum

Въздушна снимка, на която се виждат останките на шумерския храм в днешен Ирак. 

Археолози са открили в Ирак останките на шумерски храм на 4500 години, посветен на Нингирсу, месопотамския бог на пролетните гръмотевици, съобщава Британският музей.

Отдавна изгубеният храм е построен от глинени тухли и е бил внушителен център на древния град Гирсу, който днес е археологически обект, известен като Телло.

"В сърцето на град Гирсу открихме - и в момента все още провеждаме разкопки - едно от най-важните свещени пространства на цяла древна Месопотамия: храм, посветен на главния бог на Гирсу", заявява Себастиен Рей (Sebastien Rey), куратор на древна Месопотамия и водещ археолог в Британския музей в Лондон, в презентация на откритията.

Гирсу е бил процъфтяващ културен център в сърцето на Месопотамия - обширна област между реките Ефрат и Тигър, включваща Ирак, Източна Сирия, Югоизточна Турция, част от Западен Иран и Кувейт, и средище на някои от първите цивилизации. Шумерите са може би най-старата цивилизация в света и първите, които създават религия и правов кодекс.

Френският археолог Ернест дьо Сарзек открива за първи път останките на Гирсу през 1877 г. и изважда всички артефакти, които успява да намери, включително 4000-годишна статуя на шумерския цар Гудеа, управлявал града в края на третото хилядолетие пр.н.е. Заради това много хора смятат, че не е останало нищо за изследване.

Многобройните периоди на конфликти също възпрепятстват достъпа на учените до обекта в провинция Ди Кар в Южен Ирак. Рей и екипът му обаче не могат да се отърсят от идеята, че Гирсу има още тайни, които може да разкрие.

"След Втората световна война и последвалите години на конфликти по-късно в Ирак обектът Гирсу потъна в полузабрава", разказва Рей. "Няма да е пресилено да се каже днес, че Гирсу вероятно е един от най-важните обекти на културното наследство в света, за който знаят много малко хора."

Сега, повече от век след като археолозите за последен път са изследвали този забележителен обект, екипът на Рей е открива огромния храм. Археолозите използват техники за дистанционно наблюдение, за да разкрият особеностите на обекта, погребан под пясък и други наноси. Те създават и цифрови модели на релефа, за да разберат как се е променил ландшафтът след разкопките през XIX век.

Цифрова реконструкция на шумерския храм

Дигитална реконструкция, показваща как може да е изглеждал шумерският храм в Гирсу преди 4500 г. Кредит: British Museum

"След пет сезона на разкопки на мястото на храма успяхме да разкрием голяма площ от това древно светилище, включително вътрешното светилище, церемониален площад, вътрешна стена, в която е имало порта, а също така успяхме да идентифицираме и разкопаем част от ограждащата стена на религиозния комплекс, включително монументална порта", обяснява Рей.

В храма, наричан в древните надписи Енину или "Белият гръмовержец", се е намирала свещената статуя на бога на гръмотевиците Нингирсу, един от най-важните богове от шумерския пантеон. Според Британския музей шумерите вярвали, че Нингирсу има власт над пролетните гръмотевици, дъждовните бури и наводненията, както и че покровителства оранта на земята.

Кредит: British Museum

Забележително е, че новооткритите стени, обграждащи свещеното място, напълно съвпадат с картата, издълбана в статуята на цар Гудеа, открита по време на ранните разкопки.

"Енину, Бялата гръмотевица, е най-старият храм, за който имаме подробни надписи - архаичен план, издълбан в статуята на царя", посочва Рей. "Успяхме да проверим теорията си, като отворихме поредица от сондажи при разкопките и идентифицирахме например основите на храмова порта точно там, където предвиждахме, че ще бъде храмовата порта според 4000-годишния план."

Справка:

https://www.britishmuseum.org/membership/events/excavations-girsu 

Източник: 4,500-year-old Sumerian temple dedicated to mighty thunder god discovered in Iraq, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !