Следи от праисторическа човешка дейност са открити в лавова тръба

Анализ на лавова тръба в Саудитска Арабия разкрива, че хората са живели там от най-малко 7000 години

Ваня Милева Последна промяна на 19 април 2024 в 00:00 10154 1

Изследователи проучват огромната система от лавови тръби Umm Jirsan в Саудитска Арабия.

Кредит Проект PALAEODESERTS, CC-BY 4.0

Изследователи проучват огромната система от лавови тръби Umm Jirsan в Саудитска Арабия.

Археолози откриха в Саудитска Арабия, че са живели в лавова тръба хора преди най-малко 7000 години, а вероятно и по-рано, установи ново проучване.

Откритието е направено в пещерата Ум Ирсан (Umm Jirsan), която представлява 1500-метрова лавова тръба във вулканично поле, наречено Харрат Хайбар (Harrat Khaybar), приблизително на 125 километра северно от Медина. Възрастта на лавовия поток не е определена, но проучване от 2007 г. предполага, че това се е случило преди 3 милиона години пр.н.е.

Неотдавнашни разкопки на археолозите от Австралийския изследователски център за човешка еволюция (ARCHE - Australian Research Centre for Human Evolution) на университета Грифит разкриха човешка дейност, датираща от периода на неолита до халколита и бронзовата епоха (преди ~10 000-3 500 години), предоставяйки нови прозрения за еволюцията и историческото развитие на регионалните човешки популации

"Ум Ирсан в момента е най-дългата известна лавова тръба в Арабия по хоризонталната дължина на проходите, на 1481 метра", пишат учените в статията, публикувана в сряда (17 април) в списание PLOS One.

Макар да е сигурно, че Арабският полуостров е бил обитаван през праисторически времена, оскъдни са свидетелствата от органични останки заради неблагоприятните за съхранение условия в региона. Но в лавовата тръба има запаени артефакти, защото са били защитени от слънцето, вятъра и необичайните температурни промени през последните хилядолетия. Екипът откри там артефакти като фрагменти от плат и обработено дърво, скални рисунки на домашни животни и скелетните останки от девет човешки кости.

Тези находки предполагат, че хората са обитавали лавовата тръба най-малко през последните 7000 години и вероятно още преди 10 000 години според радиовъглеродно датиране и оптично стимулирано луминисцентно датиране, което изследва кога за последен път определени минерали са били изложени на топлина или слънчева светлина. Някои от датите са сравнително скорошни и тръбата изглежда е била използвана и сега, разказва съавторът Матю Стюарт (Mathew Stewart), научен сътрудник в Австралийския изследователски център за човешка еволюция към университета Грифит в Австралия.

Хората, които са използвали лавовата тръба, са оставили няколко улики за живота си. Те включват кости от опитомени овце и кози, както и скални рисунки, изобразяващи тези животни, което предполага, че тези животни са били ключови за оцеляването на хората. Химическият анализ на човешките останки показва, че са консумирали повече растения, като зърнени култури и плодове, с течение на времето - вероятно поради нарастването на оазисното земеделие през бронзовата епоха, се казва в изявлението на екипа.

Ум Ирсан е бил разположен по протежение на пастирски маршрут, свързващ важни оазиси. Според изследователите е малко вероятно тръбата от лава да е служила като постоянно място за заселване, вместо това е била използвана като сянка и източник на вода за преминаващите пастири с техните животни.

Разкопките разкриват и масивни скривалища от кости от домашни (напр. кози, говеда) и диви (напр. газели) животни, които са били обработвани и/или консумирани във вътрешността на пещерата.

Възможно е да се идентифицират видове в скалното изкуство на Ум Ирсан, включително (A) овце; (B) коза и две пръчици с инструменти на коланите им; (C) говеда с дълги рога, снимка подобрена с цифров софтуер; и (D) козирог с оребрени рога и петна по козината. Долу: очертания на примери AD. Кредит: Stewart et al., 2024, PLOS ONE, CC-BY 4.0

Скалните рисунки свидетелстват за използването от пастири на лавовата тръба и околните райони, рисувайки ярка картина на древните начини на живот. Изображения на говеда, овце, кози и кучета потвърждават праисторическите животновъдни практики и състава на стадата в региона.

"Нашите открития в Ум Ирсан предоставят рядък поглед върху живота на древните народи в Арабия, разкривайки повтарящи се фази на човешко присъствие и хвърляйки светлина върху скотовъдните дейности, които някога са процъфтявали в този пейзаж“, коментира д-р Матю Стюарт.

Справка: PLOS ONE – First evidence for human occupation of a lava tube in Arabia: the archaeology of Umm Jirsan Cave and its surroundings, northern Saudi Arabia. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0299292 

Източник: Humans were living in a lava tube 7,000 years ago on the Arabian Peninsula, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

20.04 2024 в 10:43

много яко!