Южноамерикански пещерни рисунки разкриват изненадващо стара традиция - отпреди 8200 години

Пещерните фигури в Патагония може да са помогнали за предаването на културни идеи отпреди повече от 8 хилядолетия

Ваня Милева Последна промяна на 16 февруари 2024 в 00:00 8840 0

Стена на пещера в Патагония е покрита с изображения на няколко големи фигури и форми, направени с някакъв червен материал за рисуване. Някои произведения на изкуството в тази пещера датират отпреди 8200 години.

Кредит Guadalupe Romero Villanueva

Пещера в северозападна Патагония, Аржентина, съдържа 895 рисувани изображения (някои от тях показани на снимката). Изследователите са датирали три примера от това пещерно изкуство отпреди около 8 200 до 5 100 години.

Близо до най-южния край на Южна Америка хората може би са започнали да рисуват в пещери преди близо 8 200 години, няколко хилядолетия по-рано, отколкото се предполагаше досега за древното скално изкуство в този район.

Датировката на изображения, наподобяващи гребени, в пещера в Аржентина показва, че тези рисунки са принадлежали към традиция в скалното изкуство, продължила повече от 3000 години и приключила преди около 5100 години, съобщават изследователите на 14 февруари в Science Advances. Древните южноамериканци са рисували разнообразни рисунки по вътрешната стена на пещерата и част от тавана ѝ в продължение на около 130 поколения, вероятно за да запазят културните традиции, споделяни от местните групи ловци-събирачи, посочват археологът Гуадалупе Ромеро Вилянуева (Guadalupe Romero Villanueva) и колегите ѝ.

Предишни проучвания предполагат, че през този период Южна Америка е била рядко населена поради изключително сухите условия. Малките, разпръснати групи са се нуждаели от централно място, за да запазят нагледно своето еко и ритуално ноу-хау, смятат изследователите.

Сектор 5 от обект Cueva Huenul 1. А) оригинално изображение; B) изображение, маркирано с Dstretch_lds; В) дигитално проследяване. Посочени са местата за извличане на микропроби за археометрични и радиовъглеродни анализи. Кредит: Guadalupe Romero Villanueva

Пигментите на боите, използвани в аржентинските пещерни рисунки, осигуряват най-старите преки дати за скалното изкуство в Америка, обяснява Ромеро Вилянуева. За сравнение, косвените измервания на минералните израстъци, които са се образували над и под индонезийско пещерно изображение, сочат, че това е най-старото известно скално изкуство в света, датиращо отпреди поне 45 500 години.

Аржентинската пещера, известна като Cueva Huenul 1, се намира на около 1000 метра над морското равнище в пустинен район в северозападна Патагония. На вътрешната ѝ стена и част от тавана са изобразени 895 рисунки, включващи геометрични фигури, кръстосани линии и фигури на хора и роднини на ламите, известни като гуанако.

Местоположение на археологическия обект Cueva Huenul 1. Кредит: Ramiro Barberena

Ромеро Вилянуева от Националния съвет за научни и технически изследвания в Буенос Айрес и колегите ѝ датират с радиовъглерод миниатюрни фрагменти от четири пещерни рисунки с подобни, гребеновидни мотиви. При три от тях е получена надеждна оценка на възрастта.

Археологът Гуадалупе Ромеро Вилянуева (Guadalupe Romero Villanueva)

Датировките на материали, изкопани в пещерата, включително кости от гуанако със следи от разфасоване, показват, че хората са достигнали мястото още преди около 11 700 години. Учените разказват, че в пещерата няма следи от лов или други ежедневни дейности, когато в нея е създавано скално изкуство, което подчертава прехода на пещерата от място с общо предназначение към специално място за съхраняване на културните знания чрез рисувани изображения.

Справка: Guadalupe Romero Villanueva et al., Earliest directly dated rock art from Patagonia reveals socioecological resilience to mid-Holocene climate. Sci. Adv. 10,eadk4415(2024). DOI: 10.1126/sciadv.adk4415 

Източник: These South American cave paintings reveal a surprisingly old tradition, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !