Възстановяване и устойчивост на икономиката – основен акцент в международната научна конференция, подкрепена от проекта SCHOLARNET

Водеща тема в научния дебат беше влиянието на кризата, причинена от КОВИД-19 върху световната икономика

SCHOLARNET Последна промяна на 07 декември 2021 в 08:14 7467 0

Международният проект за изграждане на изследователски капацитет SCHOLARNET за втора поредна година подкрепи престижната научна конференция на Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, която се проведе в хибридна форма – присъствено и онлайн – в края на месец ноември.

Във встъпителните си думи Деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев представи проекта SCHOLARNET, който се изпълнява в рамките на българската национална програма „Европейски научни мрежи“.

В научният форум, посветен на най-актуалните проблеми в областта на икономиката и управлението, се включиха учени и изследователи с международен авторитет и признание. Проф. Изабел Шнабел, член на Съвета на директорите на Европейската централна банка, проф. Жил Руе от университета Париж-Сакле – Фанция, проф. Фуад Жмокхол от Университета Сейнт Джозеф в Бейрут, Виктор Матчехин, зам.-декан по международно сътрудничество във Факултета по данъци, одит и бизнес анализи във Финансовия университет на Руската федерация, Джоузеф Фере Мас и Александър Михайлов от Университета в Рединг са само част от имената на изтъкнатите международни изследователи, които споделиха резултатите от последните си научни разработки в рамките на научната конференция на тема „Екологични, социални и управленски предизвикателства за възстановяване и устойчивост”.

В продължение на два дни в рамките на единадесет специализирани научни сесии се обсъдиха предизвикателствата и възможностите пред доброто управление на публичните предприятия, актуалните световни и европейски тенденции в областта на данъчното облагане, влиянието на кризата, причинена от КОВИД-19 върху световната икономика и др.

Като част от заложените приоритети за развитие на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, беше организирана специфична сесия за докторанти и млади учени. Своите първи резултати в научните изследвания представиха докторанти от България, Албания, Ливан, Япония, Франция, Германия и Великобритания. Водещи изследователи дадоха ценни съвети относно методологията, научния синтез и анализ, както и възможността за публикуване в реферирани научни издания.

Богата културна програма, както и оживена дискусия върху взаимовръзката изкуство – пазари – изкуствен интелект съпътстваше научния форум и даде възможност за устойчивост на мрежата от контакти и за създаване на подходяща среда за генериране на идеи за взаимодействие и осъществяване на разнообразни изследователски проекти.

Международната научна конференция „Екологични, социални и управленски предизвикателства за възстановяване и устойчивост”, допринесе съществено за изпълнението на заложените цели в проекта SCHOLARNET, насочени към насърчаване интеграцията на българските университети в Европейското изследователско пространство.

Още по темата

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !