Хвърлете аксионна бомба в черна дупка и законът за запазване на заряда ще бъде нарушен

Ваня Милева Последна промяна на 29 юни 2021 в 00:01 31798 3

Черна дупка - илюстрация на художник. Кредит: NASA / JPL-Caltech

Знае се, че сингулярностите като тези в центъра на черните дупки, където плътността става безкрайна, са места, където физиката „се разпада“. Това обаче не означава, че може да се случи „всичко“ и физиците се интересуват от това кои закони могат да се нарушат и как.

Физиците обичат законите за запазване, които гласят, че определено свойство (например маса, енергия, заряд, импулс и т.н.) на системата остава постоянно, когато не участват външни фактори. Един от тях е законът за запазване на заряда, който гласи, че общият заряд в изолирана система никога не се променя.

Но изследователи от Имперския колеж в Лондон, Института Кокфофт и Университета в Ланкастър смятат, че законът за запазване на заряда наистина може да бъде нарушен в черните дупки. Теорията им е публикувана в Annalen der Physik (списанието, в което Алберт Айнщайн е публикувал своята Специална и Обща теория на относителността).

През 60-те години Джон Уилър (John Wheeler) определя, че черните дупки имат само три свойства: маса, ъглов момент и ... заряд. Този заряд по принцип е равен на заряда на звездата, от която произхожда черната дупка, и по този начин зарядът се запазва. Ако три положително заредени протона попаднат в черната дупка, тогава три отрицателно заредени електрона ще трябва да изчезнат, за да се поддържа баланса на заряда в равновесие.

Това е наблюдавано в най-малките мащаби - когато се създават или елиминират различни частици в експерименти като Големия адронен колайдер, винаги се произвежда или унищожава едно и също количество отрицателно и положително заредени частици.

Аксионно поле и електромагнитно поле, които са свързани помежду си. Кредит: Imperial College London.

Сега трима изследователи представят хипотезата, че черните дупки наистина могат да нарушат закона за запазване на заряда. Te модифицират класическите физически уравнения, за да включат аксионите (Вече сме писали за аксионите, хипотетични частици, които са един от много кандидат-частици за тъмна материя). Така екипът успява да покаже, че временните сингулярности - като черна дупка, която губи маса чрез лъчението на Хокинг - може да унищожава заряда си, но затова е необходимо и нещо специално, а именно ... аксионна бомба.

Аксионното поле, т.е. полето свързано с тази частица, може на теория да реагира с електромагнитните полета, познати добре и описани от уравненията на Максуел.

Тогава ключовият въпрос е как да се постигне това нарушение на закона за запазване на заряда в черна дупка.

„Представете си „аксионна бомба“, която има някакъв заряд чрез комбиниране на свързани аксионни и магнитни полета, и след това да я пуснете в изпаряваща се черна дупка. Тъй като конструкцията се свива и изчезва в сингулярността, изчезва и електрическият заряд заедно с нея. Именно комбинацията от временна сингулярност и новопредложеният тип аксионно поле е от решаващо значение за успеха" да се наруши закона за запазване на заряда, обяснява съавторът Джонатан Гратус.

Съавторът д-р Пол Кинслер от Катедрата по физика в Имперския колеж в Лондон допълва:

"Има и философски последици. Въпреки че хората често обичат да казват, че физиката "се разпада", тук показваме, че макар да се случват екзотични явления, това, което всъщност се случва, е ограничено от все още работещите закони на физиката около сингулярността".

Екипът твърди, че феноменът на аксионите ще се случи само при екстремни условия, които в момента не могат да бъдат създадени в лаборатория, но че бъдещият напредък в създаването на мощни лазерни системи може да позволи да бъде тествана теорията в земна среда.

Справка: Jonathan Gratus, Paul Kinsler, Martin W. McCall. Temporary Singularities and Axions: An Analytic Solution that Challenges Charge Conservation. Annalen der Physik, 2021; 533 (6): 2000565 DOI: 10.1002/andp.202000565

Източник: Throwing an 'axion bomb' into a black hole challenges fundamental law of physics
Imperial College London

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2020

3

Прост Човек

29.06 2021 в 15:47

Продължение
но видите ли не се отнасяло за локалните.
Това ако не прилича на спекулативните финансови творения, някои от които са наказуеми (например пирамидите) здраве му кажи. Ама в тази така наречена "теория" можеш да правиш хеопсови пирамиди от глупости (но трябва да са логически последователни и да са в съзвучие с водещите парадигми на отделните кланове, разработващи тази бездънна яма.
От време на време може да се пуска по някоя шарена реклама за да се блещат маймуните и да си представят как в необозримо бъдеще вследствие на многогодишните усилия на орачите на полето на науката и най вече на водещите (разбирай казионни научни креатури със съмнително, лошо миришещо съдържание) ще стане всеобщо достъпен Големият Вселенски Банан.
И до тогава ще се представят и визуализират какви ли не простотии за разтуха на стадото, което ще трябеа да се отблагодари с почести и разни аксесоари атрибути и награди за усърдие.
Ама виж да се заемат с нещо по смислено - например да се направи нещо за обяднението или поне да за проучването на студеният ядрен синтез (или както ги наричат някои - низкоенергетични ядрени реакции майко мила каква терминология) - хич и не си го помислят. Ами да, там всичко може да се провери, при това бързо.
Та за недъзите на ОТО има много анализи, като някои от тях даже предлагат, как а бъде поправена (аз знам например за Логунов, който както и да го извъртат казионистите си е име в теоретичната физика).
Още преди повече от 40 г. има публикувани анализи какво не достига на ОТО за да бъде физическа теория с изпълняесщи се закони за съхранение.
Да ама там няма такива иьмишльотини като черни дупки. И е ясно защо не се появяват. Да не говорим за такива елементарни съображения, че такива обекти като черните дупки съгласно начина на "получаване" са ненаблюдаеми, или да кажем, малко по-сложния въпрос, че при такиеа екстремални плътности, преди веществото да се окаже под така наречения "хоризонт на събитията" ще започне разрушаването на скаларния вакуумен кондензат, векторният вакуумен кондензат, вдлрдствие на коетонедин куп от частиците ще станат безмасови (например електроните) и ше се разбягат като пилци. И от кандидат черната дупка ще остане само дупката. Е има и по сложен вариант - ще напуснат тази област, пак ще придобият маса (в покой), пак ше започнат да падат и така циклично ще получим голям космически вибратор.
Пиша това, защото недомислиците са много, обаче латерната на научните публикации се върти, а има много належащи много важни проблеми, които не се решават, даже не се занимават с тях.
29.06.2021 г. С уважение: ЩЩД

2005

2

Иван Атанасов

29.06 2021 в 15:29

От известно време съм в учудване защо, аджеба, като похвърлям по някоя аксионна бомба и пустия му закон за заряда дава фира, Мааму!?!

2020

1

Прост Човек

29.06 2021 в 14:17

Аман от тази грантова физика.
Още преди 70, г. Брилюен (не съм сигурен точно в транскрибцията) е казал, че Общата теория на относителността на Айнщаин е фантастика, ама не е научна фантастика. Имал е предвид, че там не може да се въведат закони за съхранение. Псевдолозите орящи тази нива на науката, обичат да твърдят, че това се отнася само за глобални закони за съхранение, но видите ли не се отнадяло