Разкриха загадката на портокала, който промени цвета си в пурпурно

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 септември 2018 в 00:41 5835 0

Учените от Австралия разрешиха една странна загадка, оповестена по-рано този месец, когато майка от Куинсланд открива, че резенчетата портокал, които е нарязала за двегодишния си син, през нощта са променили цвета си - от оранжево в пурпурно.

Плодовете на вкус са съвсем нормални, но никой няма обяснение за сюрреалистичната промяна на цвета.

"През останалата част от деня и през нощта те продължиха да се боядисват в този наистина невероятен индигов цвят", разказва майката Нети Мъфит (Neti Moffitt) от Бризбейн пред The Sydney Morning Herald.

Сега за разгадаването на тази мистерия разказва ScienceAlert.

Снимка: Neti Moffitt

Учените от лабораторията за криминални и научни изследвания в Куинсланд (Forensic and Scientific Services - FSS) прибират пурпурните остатъци от портокала в началото на септември, заедно с ножа, използван за разрязването на плода.

Според доклад на Австралийската медийна компания ABC, получила резултатите от лабораторните тестове, промяната на цвета се дължи на химическа реакция между естествено срещащи се съединения в портокала и частици желязо от ножа, който е бил наточен скоро преди да се нареже плода.

"Резултатите от анализа потвърдиха, че оцветяването е причинено от реакцията на антоцианин, пигмент, който естествено присъства в портокалите, и следи от желязо и/или други метали от скоро заострения нож", се посочва в доклада.

"Няма данни, че тези пигменти представляват риск за човешкото здраве."

Снимка: Neti Moffitt

Главният химик на FSS Стюарт Карсуел (Stewart Carswell) заяви пред ABC, че изследователите са извлекли пурпурния пигмент от засегнатите портокали и са извършили редица тестове, включително химически точкови тестове и различни спектрометрични анализи.

Резултатите все още не са публикувани в рецензирано списание, но ето какво съобщава ABC:

Изследванията показват, че областите с пурпурно оцветяване в портокалите съдържат повишени концентрации на желязо и други метални елементи в сравнение с регионите с нормален оранжев цвят.

Мъфит разказва пред ABC, че съпругът й е наточил ножа два или три дни, преди да го използва тя и би трябвало да го е измил предварително.

Във всеки случай изглежда, че на повърхността на острието на ножа са останали малки частици желязо и други метали, произведени при заточването и когато са влезли в контакт с антоцианиновите антиоксиданти в плодовете, се е стигнало до пурпурния преход.

Снимка: Neti Moffitt

Антоцианините се намират в много цветни червени, сини и лилави храни - включително плодове като касис, червено зеле и череши. Едно от нещата, които определят цвета им, е нивото на рН и температурата.

Според доклада, антоцианините се срещат повече в червените портокали, отколкото в обикновените портокали, но количеството на пигмента може да се увеличи, ако се съхраняват на студено - което може да е играло роля в случая на Мофит.

Когато изследователите на FSS третираха незасегнати портокали с желязо, те произведоха същия цвят, наблюдаван в предоставените проби, което предполага, че този случай се дължи на взаимодействието с метала.

Макар че тези пурпурни портокали определено не да опасни за здравето, явлението ни напомня, че всички храни, които ядем, са съставени от хиляди химикали, които на свой ред са изложени на хиляди други присъстващи в околната среда около нас.

В известен смисъл във всяка храна стават множество химически реакции, но само когато продуктите от тази реакция са достатъчно драматични като при тези портокали, се сещаме за тях.

"Този случай показва как и най-малката промяна в средата може да има такъв невероятен ефект", заяви Мъфит пред ABC.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !