"Джеймс Уеб" намери още един кандидат за най-далечна галактика

Ваня Милева Последна промяна на 27 юли 2022 в 06:40 14045 0

Цветни изображения на галактиката Mейcи. Вляво е снимка, направена чрез комбиниране на три кадъра, направени от Хъбъл, вдясно е приблизително "истинско" цветно изображение на галактиката в ултравиолетовия диапазон. Кредит: S. Finkelstein et al. / The University of Texas at Austin

Последните 24 часа са добър пример за това колко бързо се трупат откритията, благодарение на инфрачервения космически телескоп "Джеймс Уеб".

С негова помощ астрономи откриват нов кандидат за рекордно отдалечена галактика, която е съществувала по времето, когато Вселената е била на 286 милиона години. Откритият обект се характеризира с умерени звездни маси и активно звездообразуване, но слабо се вписва в настоящите модели за еволюцията на галактиките.

Препринт на работата е достъпен в базата данни на Тексаския университет в Остин.

Изследването на много отдалечени галактики е необходимо, за да се проверят моделите на образуване и еволюция на галактиките и да се обяснят свойствата, наблюдавани в местната Вселена. Вече е известно, че Вселената е била значително населена с галактики със стойности на червеното отместване z=6-10 и че настоящите кандидати за най-отдалечените системи притежават z∼13, което датира от ранната ера на рейонизация, когато енергийни фотони (вероятно от масивни звезди в първите галактики) са йонизирали газа в междугалактичното пространство.

Сред предизвикателствата в изследванията на еволюцията на галактиките е изучаването на еволюцията на параметъра SFRD (cosmic star-formation rate density - космическа плътност на звездообразуването), който описва динамиката на скоростта на звездообразуване в галактиките. Стойността му се увеличава от сега до пика на звездообразуването във Вселената при z∼2-3, а след това отново намалява, когато се придвижваме към ранната Вселена. Интересно е да се проучи на практика как се променя SFRD от z=4-8 до още по-високи стойности на z, тъй като настоящата работа дава различни заключения.

Екипът от астрономи, ръководен от Стивън Финкелщайн (Steven L. Finkelstein) от Тексаския университет в Остин, съобщава, че е открил нов кандидат за най-далечната известна досега галактика, наречена CEERSJ141946.35+525632.8 и наречена "Галактиката Мейси", тъй като откритието е направено на рождения ден на дъщерята на водещия автор на статията. Обектът е открит в рамките на търсене на галактики със скорост z=12-15 във фотометрични данни от едно от полетата в небето, наблюдавани от инструмента NIRCam на Джеймс Уеб в инфрачервения диапазон на 21 юни 2022 г. в рамките на проекта CEERS (Cosmic Evolution Early Release Science Survey). Учените са използвали и наблюденията на космическия телескоп Хъбъл за своя анализ.

Изображения на галактиката Мейси, направени с различни филтри на Джеймс Уеб. Кредит: S. Finkelstein et al. / The University of Texas at Austin

Фотометричното червено отместване на открития източник на лъчение е z=14,3, което съответства на възраст на Вселената от 286 милиона години по време на съществуването му. Статистическата значимост на откриването на кандидата в изображения, направени с пет различни филтъра, се оценява на повече от 5 сигма. Ефективният му радиус се оценява на 330±30 парсека, предполага се, че е умерено масивен (около 108,5 слънчеви маси) и много активно произвежда звезди, цветът му предполага ниско съдържание на прах, но металичността му не се оценява като изключително ниска. Галактиката се оценява на 20 милиона години по време на своето съществуване.

Това откритие е изненада за учените, тъй като не се вписва в повечето прогнози, но е в съответствие с теоретичните предположения, предвиждащи плавно намаляване на SFRD при z>8. Ако последващите спектроскопски наблюдения потвърдят откритието и бъдат открити нови подобни обекти, ще се окаже, че галактиките във Вселената са съществували по-малко от 300 милиона години след Големия взрив. Съществуването на галактиката Мейси изисква екстремни свойства на звездната популация, като например много ниска металичност или много ранна акреция на материя върху свръхмасивна черна дупка в мехур от йонизиран газ. Учените подчертават, че откритата галактика засега е само кандидат, въпреки че не са потвърдили възможността тя да е наблюдателен артефакт.

Справка: A Long Time Ago in a Galaxy Far, Far Away: A Candidate z ∼ 14 Galaxy in Early JWST CEERS Imaging
Steven L. Finkelstein et al.,  Draft version July 25, 2022, https://web.corral.tacc.utexas.edu/ceersdata/papers/Maisies_Galaxy.pdf 

Източник: Scottish astronomers push James Webb deeper back in time, Jonathan Amos, BBC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !