Най-добрите снимки на Mars Reconnaissance Orbiter отбелязват годишнина от старта му (интерактивен модел)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 март 2021 в 00:00 7311 0

Марс

Кредит NASA

Изображение, направено с камерата HiRISE, с фалшиви цветове, показващо фините цветови разлики на Марс - минерали, свързани с базалтови потоци лава в синьо, а останалите цветове отбелязват минерали като пироксени и глини.

На 10 март 2006 година започва работа на марсианска орбита апаратът на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) - една мисия, която направи революция в нашите представи за Червената планета.

Древните речни долини и канали, видени от орбита за първи път през 70-те години, накараха учените да заключат, че Марс за кратко е бил топъл и влажен преди почти четири милиарда години. Но след това планетата очевидно започва да старее, не се вижда почти нищо, освен мъртви ръждиви скали.

MRO, изучава атмосферата и повърхността на Червената планета от орбита от 2006 г. насам и също така служи като важна релейна станция за данни за други мисии на Марс, включително марсоходите.

Оборудван с мощна камера, наречена HiRISE, която е подпомогнала редица открития, Mars Reconnaissance Orbiter е изпратил обратно хиляди зашеметяващи изображения на повърхността на Марс, които помагат на учените да научат повече за Марс, включително историята на водните потоци по или в близост до повърхността на планетата.

Досега високотехнологичните инструменти на MRO - камери, спектрографи и радари са помогнали на изследователите да проследят историята на промените на Марс от топъл и влажен към студен и сух, но по-важното е, че информацията разкрива един свят по-динамичен и определено по-малко мрачен, отколкото смятахме. Откакто е на орбита, апаратът изпрати огромно количество данни, повече от всички други междупланетни сонди, взети заедно. 

Вижте галерията горе с някои от най-добрите изображения, изпратени от космическия апарат. 

Интерактивен 3D модел на Mars Reconnaissance Orbiter. Изпробвайте пълното интерактивно приложение в Eyes on the Solar System.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !