НАСА показа снимки на светлите петна на Церера от 385 км (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 март 2016 в 15:27 7507 1

Кредит NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI/LPI

НАСА показа снимки на кратера Окатор на планетата джудже Церера по време на конференцията Lunar and Planetary Science Conference с безпрецедентна резолюция.

Наложи се да почакаме дълго, докато НАСА най-накрая публикува снимките, които космическият кораб Dawn направи от най-ниската си орбита на ярките бели петна във вътрешността на кратера Окатор на Церера - най-големия обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер.

В продължение на много години, високото албедо (отражателна способност) на Церера вълнува астрономите. Защо повърхността на небесното тяло отразява толкова силно светлината, стана ясно едва след като сондата Dawn започна сближаване с планетоида. Оказа се, че това се дължи на по-светли петна, най-вече в района на кратера Окатор.

Докато сондата не се приближи на минималното разстояние, учените не можеха да разберат естеството на тези петна и защо имат толкова високо албедо. Бяха представи различни предположения - някои експерти смятаха, че това е воден лед, а други - соли, химически съединения, излезли на повърхността.

Сега са публикувани снимки от Dawn, направени от 385 км от повърхността на Церера.

Вече е ясно, че това не е "дворец на принца на Вселената", както и не е и воден лед. Фотографиите ясно показват, че кратерът е покрит с множество пукнатини. Това предполага наличието на някакъв вид геоложка активност, въпреки че досега не е ясно каква. Между другото, неотдавна, учените видяха "дим" над тези петна.

На снимката се вижда кратера Окатор, който с 92 км диаметър и 4 км дълбочина. Снимка: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI/LPI 

Най-вероятно петната са излязъл на повърхността магнезиев сулфат (позната като английска сол), вещество с голямо албедо.

По данни от сондата Dawn е съставена карта на разпределението на химичните съединения върху повърхността на Церера. Тя показва, че на полюсите на Церера на малка дълбочина под повърхността има древни залежи на воден лед. Има предположения, че някога Церера е била един по-топъл свят и на повърхността й е имеало океан. За съжаление планетата-джудже започнала да се охлажда с течение на времето. И тъй като няма свой собствен източник на топлина като Европа, водата замръзнала. Солта на повърхността може да е наследство от замръзналия някога океан.

Обща карта на Церера след обработка.

Но небесното тяло е все още геоложки активно. Кратерът Окатор е на повече от 90 милиона години, а повърхностните петна са много светли. Това означава, че са на по-малко от 80 милиона години, иначе за това време биха потъмнели със сигурност. Може би някъде под повърхността на Церера има някакви процеси, заради които излизат солите на повърхността.

Видео за изследването на белите петна в кратера Occator.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1

24.03 2016 в 22:38

Невероятно е!