Открита е необяснима черна дупка - зрял квазар от зората на Вселената

Ваня Милева Последна промяна на 24 юни 2024 в 10:31 2410 0

Космическият телескоп Джеймс Уеб наблюдава галактика в особено ранен етап от Вселената

Кредит T. Müller / MPIA

Концепция на художник за ярката област на ядрото на активна галактика или квазар. Свръхмасивната черна дупка в центъра е заобиколена от ярък диск от газ и прах. Праховият компонент по-далеч може да затъмни гледката към вътрешността и да свети предимно в средния инфрачервен диапазон, светлина, която може да бъде анализирана от космическия телескоп Джеймс Уеб. Сноп от високоенергийни частици излиза в космоса от непосредствена близост до черната дупка перпендикулярно на диска.

Космическият телескоп Джеймс Уеб наблюдава галактика в особено ранен етап от живота на Вселената. Светлината от галактиката, наречена J1120+0641, е пътувала до Земята толкова време, колкото е необходимо на Вселената, за да се развие до наши дни.

Необяснимо е как тогава  активна свръхмасивна черна дупка в центъра й е могла да събере маса над един милиард пъти слънчевата, както показват независими измервания. Тя е, както казват астрономите, "зрял, възрастен" квазар (ярко активно галактично ядро). "Зрял" означава, че активната черна дупка вече е напълно пораснала и се държи точно като квазарите, които са по-близо до Земята.

J1120+0641 е известен като най-отдалечения такъв зрял квазар в ранната Вселена.

Той е изследван с инструмента, улавящ светлина от средния инфрачервен диапазон, MIRI на космическия телескоп Джеймс Уеб от екип астрономи, ръководен от Сара Босман (Sarah Bosman) от Института за астрономия Макс Планк (MPIA).

Квазарът J1120 вече е съществувал, когато Вселената е била само на 760 милиона години, неговото червено отместване е z~7. Тогава Вселената е била само на 5% от сегашната си възраст.

Астрономите успяват да създадат спектър на квазара, който изглежда точно като този на квазарите в по-късните периоди на Вселената.

Черната дупка в ядрото на J1120 вече имаше маса от 1,5 милиарда слънчеви маси – за сравнение: "нашата“ свръхмасивна черна дупка в ядрото на Млечния път е само 4 милиона слънчеви маси.

Смята се, че семето на тази вече масивна черна дупка не е създадено като остатък от първото поколение звезди, звездите от Популация III, а че е създадено от директния колапс  на огромни газови облаци .

Справка: Sarah E. I. Bosman et al, A mature quasar at cosmic dawn revealed by JWST rest-frame infrared spectroscopy, Nature Astronomy (2024). DOI: 10.1038/s41550-024-02273-0

Източник: A black hole of inexplicable mass: JWST observations reveal a mature quasar at cosmic dawn, Max Planck Society

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !