Първата реалистична симулация на черна дупка е във филма "Interstellar"

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 февруари 2015 в 12:15 7515 0

Работата по холивудския филм "Interstellar" е доведе до научно откритие: екип от учени и програмисти за първи път са успели да демонстрират чрез компютърна симулация как изглежда отблизо една черна дупка и околните й галактики.

Тези дни физици от САЩ и Великобритания, които са били консултанти на филма, публикуваха базовите уравнения, които са легнали в основата на програмата, която позволи реалистично да покаже разпространението на светлината в близост до въртяща се черна дупка. Техните изчисления, основани на теорията на гравитацията, са на разположение в списание Classical and Quantum Gravity.

Според учените, техният подход, за разлика от използваните преди, включва моделиране на разпространението не на отделни светлинни лъчи, а на цели снопове лъчи. Така, според специалистите, може да се създадат реалистични анимации с високо качество, а не схематични изображения. 

Научно-фантастичният филм "Interstellar" на Кристофър Нолан излезе през 2014 година като един от консултантите на филма е известният американски астроном и физик Кип Торн.

Както отбелязват учените в доклад, "Interstellar" е първият холивудски филм, който се опита да представи правдоподобно черна дупка такава, каквато може да я види човек, който се намира в близост до нея.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !