Помните ли онази ракета, която щеше да се разбие в Луната? Открито е мястото на удара

Ваня Милева Последна промяна на 28 юни 2022 в 00:01 4628 0

Двоен кратер на Луната
Мястото на удара на изгубената ракета. Кредит: NASA/GSFC/Arizona State University

Орбиталният апарат на НАСА около Луната LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) намери мястото на катастрофата на загадъчната ракета, която се удари в далечната страна на Луната на 4 март 2022 г.

Снимките на LRO, направени на 25 май, разкриват не само един кратер, а двоен кратер, образуван от удара на ракетата, което представлява нова загадка за астрономите.

Защо двоен кратер? Макар и малко необичайно – нито един от модулите на Apollo, които падат на Луната, не създаде двойни кратери – те не са невъзможни, особено ако обект се удари под малък ъгъл. Но тук изглежда не е така. Астрономът Бил Грей (Bill Gray), който за първи път открива обекта и прогнозира сблъсъка му с Луната през януари, обяснява, че бустерът „влезе на около 15 градуса от вертикалата. Така че това не е обяснението."

двойният кратер преди и след удараСнимките преди и след удара на мястото на новообразуваните кратери. Изображението "преди" е от 2022-02-28, а изображението "след" е от 21.05.2022. Кредит: NASA/GSFC/Arizona State University.

Мястото на удара се състои от 18-метров кратер, насложен върху 16-метров кратер, разположен по на запад. Марк Робинсън (Mark Robinson), главен изследовател на екипа, отговарящ за камерата на LRO, предполага, че това образуване на двоен кратер може да е резултат от обект с различни големи маси във всеки край.

„Обикновено отработената ракета има маса, концентрирана в края на двигателя. Останалата част от степента на ракетата се състои главно от празен резервоар за гориво. Тъй като произходът на тялото на ракетата остава неясен, двойната природа на кратера може да помогне да се посочи неговата идентичност“, коментира Робинсън.

И така, какво е това?

Това е дълга история. Неидентифицираната ракета за първи път привлече вниманието на астрономите по-рано тази година, когато бе идентифицирана като горна степен на SpaceX, която изстреля климатичната обсерватория на НАСА в дълбокия космос (DSCOVR) до точката на Лагранж Слънце-Земя L1 през 2015 г.

Грей, който проектира софтуер, проследяващ космически отпадъци, е бил предупреден за обекта, когато софтуерът му е сигнализирал за грешка. Той съобщава пред Washington Post на 26 януари, че „моят софтуер показа, че не може да проектира орбитата след 4 март и не може да го направи, защото ракетата ще се удари в Луната“.

Историята се разпространи в края на януари - но няколко седмици по-късно Грей получава имейл от Джон Джорджини (Jon Giorgini) от Лабораторията за реактивно движение (JPL). Джорджини посочва, че траекторията на DSCOVR не би трябвало да отведе бустера близо до Луната. В опит да съгласува противоречивите траектории, Грей започва да рови отново в данните си, където открива, че е идентифицирал погрешно бустера DSCOVR още през 2015 г.

В крайна сметка SpaceX не бе виновникът. Но определено все пак имаше обект, който се носи към Луната. И така, какво е това?

мястото на удара в Луната на изгубената ракетаШирок изглед към двойния кратер и околностите му. Ширина на изображението: 1100 метра. Кредит: NASA/GSFC/Arizona State University.

С малко детективска работа Грей определя, че всъщност това е горната степен на китайската мисия Chang'e 5-T1, технологична демонстрационна мисия от 2014 г., която постави основата на Chang'e 5, която успешно върна лунна проба на Земята през 2020 г. (между другото, Китай наскоро обяви, че ще повтори тази мисия за връщане на проби с по-амбициозен проект за връщане на проба на Марс по-късно това десетилетие). Джонатан Макдауъл (Jonathan McDowell) предложи някои потвърждаващи доказателства, които изглежда подкрепят тази нова теория за идентичността на обекта.

Загадката е разгадана

Само денонощие по-късно китайският външен министър заяви, че това не е техният бустер - той е бил излязъл от орбита и се е разбил в океана малко след изстрелването.

И досега Грей е убеден, че бустерът Change 5-T1 е ударил Луната, като предполага, че външният министър е направил грешка, объркайки Chang'e 5-T1 с подобно име Chang'e 5 (чийто бустер наистина е потънал в океана).

Що се отнася до новия двоен кратер на Луната, фактът, че екипът на LRO успя да намери мястото на удара толкова бързо, е впечатляващ сам по себе си. Той е открит само след по-малко от три месеца след удара с малко помощ от Грей и JPL, които поотделно ограничават зоната на търсене до няколко десетки километра. За сравнение, за откриването на мястото на удара на Apollo 16 S-IVB бяха нужни повече от шест години внимателно търсене, за да бъде намерено.

Изображения, направени от LRO, на местата на удара S-IVB от ерата на Аполо, нито едно от които не съдържа характеристиките на двойния кратер, наблюдавани на мястото на удара на 4 март 2022 г. Кредит: NASA/GSFC/Arizona State University.

Разказът на Бил Грей за сагата за идентификацията на бустера може да намерите тук, както и неговото отношение към удара на двойния кратер  Изображенията на LRO можете да намерите тук.

Източник: Remember That Rocket That was Going to Crash Into the Moon? Scientists Think They've Found the Crater, Universe Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !