Китай твърди, че ракетата, която ще се разбие в Луната, не е от тяхна мисия

Chang'e-5 T1 "изгоря напълно" в земната атмосфера малко след изстрелването, казват официални лица

Ваня Милева Последна промяна на 28 февруари 2022 в 10:09 12365 1

Обратната страна на Луната и далечната Земя, изобразени от обслужващия модул на мисията Chang'e-5 T1 през 2014 г. Кредит: Chinese Academy of Sciences photo

Китай твърди, че ракетната степен, която трябва да се удари в Луната на 4 март, не е от китайска мисия, което противоречи на няколко скорошни доклада.

Няколко независими наблюдения предположиха, че ракетата е от мисията Chang'e 5-T1 от 2014 г., след погрешната идентификация според която степента е част от ракетата на SpaceX Falcon 9, която изстреля сателита Deep Space Climate Observatory през февруари 2015 г.

Но служители в Китайското Министерство на външните работи сега заявяват, че ракетата Chang'e-5-T1 е била унищожена малко след изстрелването си, съобщава SpaceNews.

„Според китайските наблюдения горната степен на ракетата, свързана с мисията Chang’e-5, е навлязла в атмосферата на Земята и е изгоряла напълно“, съобщава говорителят на външното министерство Уан Уенбин в понеделник (21 февруари) на сайта на китайското правителство. Уан има предвид тестова мисия, известна като Chang'e-5-T1, предшественик на по-известната мисия Chang'e 5, която донесе проба от луната обратно на Земята през декември 2020 г

Данните за проследяване на космоса от 18-та ескадрила за космически контрол на американските "Космическите сили" (Space Force) показват, че 2014-065B – международното обозначение за въпросната степен на ракетата – е навлязла отново в атмосферата през октомври 2015 г., година след изстрелването, очевидно подкрепяйки твърдението на Китай.

Твърдението добавя още мистерия към събитието, което привлече много внимание, откакто за първи път бе съобщено, че обект ще удари Луната.

Ракетата Long March 3C изстреля Chang'e 5 T1, първата двупосочна мисия на Луната без екипаж, от центъра за изстрелване на сателити Xichang през октомври 2014 г. Кредит: China Aerospace Science and Technology Corporation

Китай е критикуван няколко пъти през последните години за своите практики по отношение на космическите отпадъци, като последно бе неконтролираното повторно навлизане в земната атмосфера на огромната ракета Long March 5B през май 2021 г., което за щастие не доведе до жертви. През ноември 2021 г. отломки от китайски антисателитен тест, проведен през 2007 г., принудиха Международната космическа станция да направи маневра за отклоняване, за да защити безопасността на своя екипаж.

Уан подчертава, че Китай е наясно с международните космически стандарти по отношение на премахването на космически отпадъци, които могат да доведат до сблъсъци в орбита или щети на земята от по-големи обекти, които отново влизат в атмосферата.

Траектория на обекта между 1 януари и сблъсъка на 4 март. Зеленият кръг показва орбитата на Луната, Земята е червеният кръг в центъра. Кредит: Bill Gray

Първи астрономът Бил Грей (Bill Gray) съобщава на 21 януари, че обект, обозначен като WE0913A, е на траектория, според която ще се сблъска с Луната на 4 март. Първоначално Грей свързва отломките с изстрелването на Falcon 9 през февруари 2015 г. на Обсерваторията за климата в дълбокия космос (DSCOVR - Deep Space Climate Observatory).

Грей обаче преразглежда идентификацията на WE0913A на 12 февруари, тъй като по-добре приляга тялото, насочило се към сблъсък с Луната, да е горната степен на ракетата Long March 3C, която изстреля китайския Chang'e-5 T1 през 2014 г., обект, каталогизиран с международно обозначение 2014-065B. „В известен смисъл това си остават „косвени“ доказателства“, се застрахова Грей.

По-късно Washington Post съобщава изявление от Центъра за изследване на обекти в близост до Земята към Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, в което се казва, че обектът вероятно е китайският бустер Chang'e 5-T1, пуснат през 2014 г. Независим спектрален анализ от студенти от Университета на Аризона също потвърждава идентификацията на обекта като най-вероятно принадлежащ към китайската мисия.

Настоящият обрат подчертава предизвикателствата на проследяването на обекти в дълбокия космос. Грей отбелязва в своите доклади за обекта, че проследяването на боклуци в дълбокия космос не е предизвиквало „толкова голяма загриженост“, обяснявайки, че проследяването от Space Force е фокусирано върху по-ниските орбити.

Радарът, който се използва обикновено, може да проследява обекти с размери от около 10 сантиметра в по-ниски орбити, а са необходими телескопи за проследяване дори на големи обекти, когато са по-далеч от Земята.

Грей заявява, че данните за проследяване на Space Force са „малка мистерия“, но посочва, че предоставените до момента данни за проследяване са радарни наблюдения от малко след изстрелването на Китай през 2014 г. За разлика от тях наблюдателите на астероиди наблюдават този обект от последните няколко години, подчертава Грей.

"През по-голямата част от тази година [2014] ускорителят Chang'e-5T1 би бил доста извън обсега на радара. Така че силно се съмнявам, че 18SPCS всъщност са го проследявали", отбелязва Грей за данните на Space Force.

Тези противоречия и несигурност подчертават значението на устойчивостта в космическите операции в бъдеще. Както Съединените щати, както и Китай и Русия планират съответни програми за установяване на дългосрочно присъствие на Луната.

Мястото на удара не се променя - отбелязано е с големия зелен "X", от далечната страна на Луната, в големия стар кратер Херцшпрунг (Hertzsprung). За мащаб, Херцшпрунг е около 520 км в диаметър. Кредит: Bill Gray

Сблъсъкът трябва да се случи от далечната страна на Луната, извън обхвата на телескопите, свързани със Земята. Лунния сателит на НАСА Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) има способността да наблюдава Луната отдалеч, но няма да бъде в рамките на видимата зона на очаквания удар, когато събитието се случи, обясняват от НАСА за Space.com. Но потенциален набор от последващи наблюдения е в процес на разработване.

„Екипът на мисията преценява дали могат да бъдат направени наблюдения за промени в лунната среда, свързани с удара, и по-късно да се  идентифицира кратера, образуван от удара“, съобщава говорител на НАСА.

„Това уникално събитие представлява вълнуваща възможност за изследване. След удара мисията може да използва камерите си, за да идентифицира мястото на удара, сравнявайки по-стари изображения със снимки, направени след удара. Търсенето на ударния кратер ще бъде предизвикателство и може да отнеме седмици, докато месеци."

Източници:

China claims rocket stage destined for lunar impact is not from its 2014 moon mission
Andrew Jones, SpaceNews

China says moonbound rocket stage was not from 2014 lunar mission: Report
Elizabeth Howell, Live Science

When a rogue rocket hits the moon March 4, NASA orbiter will hunt for its crater grave
Elizabeth Howell, Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

yoghurt

28.02 2022 в 12:01

Китайската комунистическа партия не греши, разбира се!