Шесткилометрова планина на Церера засне апаратът на НАСА

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 август 2015 в 09:04 2765 0

Кредит NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA

Снимка на висока конична планина на планетата джудже Церера е изпратена от космическия кораб на НАСА Dawn, съобщи агенцията.

Планината е разположена в южното полукълбо. Висока е 4 мили (6 километра). На изображението ясно се вижда, че е с оформен кратер. Периметърът й е строго определен, почти без натрупани отломки в основата на склоновете, набраздени с ярко ивици, вероятно, пукнатини.

"Dawn изпълнява безупречно работата си на новата орбита, провеждайки амбициозното си проучване. Снимките от космическия кораб в момента е три пъти по-остри от тези от предишната картографска орбита и разкриват вълнуващи нови подробности за тази интригуваща планета-джудже", заяви Марк Рейман (Marc Rayman), главен инженер на Dawn и ръководител на мисията.

На сегашния си орбитална височина от 915 мили (1470 км), Dawn е от 11 дни, за да направи и изпрати снимки на цялата повърхност на Церера. Всеки 11-дневен цикъл се състои от 14 орбити. През следващите два месеца, космическият кораб ще заснеме напълно Церера шест пъти.

 Всяка снимка от тази орбита е с резолюция от 450 фута (140 метра) на пиксел, и покрива по-малко от 1% от повърхността на Церера. Технологията по заснемане ще позволи 3-D моделиране.

В същото време, спектрометърът за видима и инфрачервена светлина на Dawn събира данни за минералите на повърхността на Церера.

В края на октомври, Dawn ще започне спираловидно да слиза на последната й най-ниска работна орбита около Церера, която ще бъде на височина от 230 мили (375 км).

Dawn е първата мисия на планета-джудже и първата, която обикаля около две различни небесни тела. Тя обикаляше протопланетата Веста в продължение на 14 месеца през 2011 г.  и 2012 г., а на 06 нарт 2015 стигна до Церера.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !