Свръхзвукови снежни топки в ада

Изследвали са експлозията на комета в слънчевата атмосфера

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 юли 2015 в 16:21 2535 0

Кредит SDO / NASA

Астрономи от Великобритания и САЩ са изследвали възможен челен сблъсък на комета със Слънцето.

Резултатите от изследванията са публикувани в The Astrophysical Journal.

Според учените, кометата, достигайки долните слоеве на атмосферата на Слънцето, може да стане по-тежка от един милион тона и би се врязала в неговата повърхност със скорост над 600 километра в секунда, разказва New Scientist.

"Това са свръхзвукови снежни топки в ада", - коментира Джон Браун (John Brown), шотландски астроном, ръководител на екипа.

Кометното ядро ​​ще бъде подложено на странична деформация, докато не експлодира в слънчевата атмосфера с взрив, придружен от ултравиолетови и рентгенови излъчвания, които могат да се наблюдават от съвременните обсерватории.

Сблъсъкът ще бъде придружен, според изчисленията на учените, с освободаване на енергия, еквивалентна на слънчево изригване, но ще бъде на много по-малка площ. Взривът може да предизвика образуването на ударни вълни в атмосферата на звездата.

Преди учените са наблюдавали близки прелитания на комети до слънцето. Така, през 2011 г., кометата C / 2011 W3 (Лавджой) прелетя на разстояние от 120 000 км от Слънцето, преминавайки през короната му. Оцелява благодарение на размерите си - ядрото й е 500 м.

След 2011 г., учените са наблюдавали кометата C / 2012 S1 (ISON), която през 2014 г. също премина близо до Слънцето. Според учените сблъсъци на комети и Слънцето са се случвали в миналото и ще се случват в бъдеще с честота от около един път на 100 години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !