Математическият "Нобел" ще се присъди за доказателството на Последната теорема на Ферма

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 март 2016 в 08:20 46828 9

Лауреат на наградата Абел е британският математик Андрю Уайлс (Andrew J. Wiles), който през 1994 г. представи доказателства на Последната теорема на Ферма.

Решението на Международния математически съюз и Европейското математическо дружество обяви президентът на Норвежката академия на науките и литературата Оле Сейерстед (Ole М. Sejersted) се съобщава на официалния сайт на наградата.

Обосновката на комитета по награждаването гласи "за очарователното доказателство на последната теорема на Ферма, чрез теоремата за модуларноста за полустабилни елиптични криви, откривайки нова ера в теорията на числата."

"Новите идеи, въведени от Уайлс, отварят възможности за по-нататъшни пробиви", - отбеляза ръководителят на Абелевия комитет Йон Рогнес (Jon Rognes). - "Малко са математическите проблеми с толкова богата научна история и такова ефектно доказателство както Последната теорема на Ферма".

Последната теорема на Ферма гласи:

Уравнението xn+yn=zn няма решение в положителни цели числа при n>2.

Пиер дьо Ферма я записва набързо в полето на "Аритметика" на Диофант. Полето било малко и доказателството не се събрало. Така поне твърдял Ферма. Но повече от 350 години най-добрите умове на планетата търсят това доказателство. 

Леонард Ойлер я доказва, но за частни случаи. Други блъфират. През 1927 г., известният математик Давид Хилберт, излитайки да чете лекция в Института Лоренц, по-рано телеграфирал, че темата ще бъде: "Доказателството за Последната теорема на Ферма". След като безопасно е долетял, прочел напълно различна лекция. Мислел си е, че ако самолетът се разбие, всички ще предполагат, че е доказал теоремата на Ферма. Френската академия се отчаяла дотолкова, че спряла да разглежда доказателствата. 

През 1963 г., когато Андрю Уайлс е десетгодишно момче от Кеймбридж, намира в местната библиотека в една книга Последната теорема на Ферма. Уайлс си спомня, че е бил толкова очарован от задачата, която дори малко момче може да разбере, и въпреки това е останала нерешена триста години. "Аз знаех, че от този момент никога няма да я зарежа", споделя математикът. "Аз трябваше да я реша".

Така доказателството на Уайлс е не само най-високата точка на кариерата му и епохален момент за математиката, но и кулминацията на един забележителен тридесетгодишен труд.

Едва през 1993 Андрю Уайлс, вече ръководител на катедрата по математика в университета в Принстън, заявява, че има доказателство на теоремата. То обаче се оказва погрешно. След двугодишни усилия грешката е поправена, но доказателството е много сложно и проверката му е по силите на много малък брой математици. Доказателството е прието окончателно през 1996 година и се съдържа в 200 страници. 

"Малко резултати имат толкова богата математическа история и толкова драматично доказателство като последната теорема на Ферма" - заявяват от Абеловия комитет.

Церемонията по награждаването ще се проведе в Осло на 24 май. Дава се и парична награда в размер на 700 хиляди долара. Абелова награда за математика е учредена през 2002 г. в чест на 200-годишния юбилей на норвежкия математик Нилс Абел. Наградата се присъжда всяка година от 2003 г. насам.

В чест на доказателството, забавило се 350 години, през 2000 г. е поставен мюзикъл на Джошуа Розенблум "Последното танго на Ферма" (Fermat's Last Tango). Главни герои са Ферма и Уайлс, а също и X, Y и Z.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.03 2016 в 20:15

gravity, абсолютно си прав, благодаря за уточнението.

16.03 2016 в 13:53

Георги, статията не е пипана. Вие май сменихте мнението си. Няма лошо - всеки греши, но да се лъже и манипулира е лошо.
Сам сте цитирал:
"Уравнението xn+yn=zn няма решение в положителни цели числа при n>2."
И сега си пише същото.

16.03 2016 в 12:39

Малко уточнение. Фийлдсовите медали се дават веднъж на 4 години, не всяка година. И условието е човека да е на не повече от 40 години когато се връчва медала, а не когато е доказана теоремата.

16.03 2016 в 12:27

Проф. Уайлс доказа Последната Теоремата, когато бях гимназист. Интересен е фактът, че другата награда със статут и ранг на нобелова в математиката - медалът Фийлдс, не му е присъдена поради факта, че в момента на доказването той е вече на 41 години (медалът Фийлдс се присъжда веднъж годишно на 2 до 4 математика на възраст до 40 г.)

16.03 2016 в 11:31

Ето, оправената статия вече изглежда по-добре ;-)

16.03 2016 в 10:31

Защото знам какво означава, затова го пиша. А Вие си спомнете, че в математиката има символ, който означава "по-голямо или равно на"
А ако някога сте се докосвали до програмиране, също щяхте да знаете.
А преди да спорите още - Вие си направете справка: https://en.wikipedia.org/wiki/Fermat%27s_Last_Theorem

16.03 2016 в 10:26

ами ако наистина знаеше какво е n>2 нямаше да пишеш глупости

16.03 2016 в 10:16

n>2 не означава n=2

16.03 2016 в 09:58

Четох до
"Последната теорема на Ферма гласи:

Уравнението xn+yn=zn няма решение в положителни цели числа при n>2."
По-надолу няма смисъл понеже:

1)3^2 + 4^2 = 5^2
2)Казано по-просто Ферма и Питагор да седнат и да се разберат :-) или да си оправете статията