Хормон отрезвява пияните мишки

Хормон, естествено индуциран от консумацията на алкохол, ускорява възстановяването на мишки след препиване чрез активиране на неврони, участващи във възбудата и бдителността

Ваня Милева Последна промяна на 10 март 2023 в 00:01 4225 0

Напречен разрез на мозъка на мишка

Кредит Mihwa Choi

Напречен разрез на мозъка на мишка, в който се вижда locus coeruleus (стрелки), където хормонът FGF21 действа отрезвяващо на пияни мишки.

Фибробластният растежен фактор 21, обикновено наричан съкратено FGF21, е хормон, за който е известно, че се индуцира от различни метаболитни стресове, включително гладуване и консумация на алкохол както при хората, така и при мишките. Установено е също, че той намалява приема на алкохол и стимулира пиенето на вода при моделни животни - функции, които може да са еволюирали, за да регулират консумацията на алкохол и да предотвратят потенциално вредните последици от нея - в крайна сметка малък бозайник, който яде твърде много ферментиращи плодове, може много бързо да попадне в беда.

Сега учените са открили още едно свойство на този хормон: без него пияните мишки възстановяват двигателните си умения за по-дълго време, докато много по-голяма фармакологична доза ускорява възстановяването. Ефектът, за който е съобщено в списание Cell Metabolism, се дължи на активирането на норадренергичните неврони в област на мозъчния ствол, които регулират възбудата и бдителността.

Авторите твърдят, че откритията могат да доведат до клинични интервенции при алкохолни отравяния - макар че експертите предупреждават, че с "отрезвителното" лекарство може да се злоупотреби.

Екипът, който е автор на работата, ръководен от изследователите от Югозападния медицински център на Университета на Тексас Дейвид Мангелсдорф (David Mangelsdorf) и Стивън Клийвър (Steven Kliewer), излага контролни мишки и мишки, при които липсва FGF21, на еднократна доза етанол - количество, равно на количеството, което би напило човек до степен да загуби съзнание, обяснява Мангелсдорф, който също е член на Медицинския институт "Хауърд Хюз".

След това изследователите тестват "способността на животните да се събуждат", разказва Мангелсдорф, т.е. поставят ги на гърба им и оценяват колко често могат да се изправят.

На мишките, които не са в състояние да произвеждат хормона, им трябвали почти два часа повече (средно 5,8 срещу 3,9 часа), за да възстановят този рефлекс на изправяне, отколкото на контролните мишки, които не са били подложени на генно инженерство за премахване на рецепторите на хормона FGF21.

След това екипът проверява дали фармакологична доза FGF21, приблизително хиляда пъти по-висока от тази, която се среща естествено при мишките, може да намали времето, необходимо за възстановяване на мишките, неподлагани на генно инженерство. Наистина, мишките успяват да се оправят около 1,5 часа по-рано от мишките, които не получават хормона.

Забележително е обаче, че нито липсата, нито допълнителният прием на FGF21 не са променили скоростта, с която алкохолът се изчиства от кръвта на животните, което предполага, че хормонът не влияе на разграждането на етанола.

Ефектът на хормона отсъства при трансгенни мишки, които са създадени така, че да нямат рецептори за FGF21 в норадренергичните неврони, разположени в locus coeruleus - област в мозъчния ствол, която участва в медиирането на възбудата, бдителността и вниманието. Резултатите от проучването показват, че тези неврони са от съществено значение за FGF21, за да упражнява своя отрезвяващ ефект.

Корецепторът на хормона FGF21 (пурпурно) и областта на мозъчния ствол locus coeruleus (зелено), където FGF21 действа, за да противодейства на седативните ефекти на алкохола. Когато двете изображения се обединят, се установява, че корецепторът се експресира в субпопулация от норадренергични неврони (бяло) в locus coeruleus.
Кредит: Mihwa Choi


Макар да не е известно дали тези ефекти на FGF21 се пренасят върху хората, невроендокринологът от Университета на Айова Кайл Флипо (Kyle Flippo) заявява, че "би очаквал" това да се случи въз основа на настоящите познания в областта.

"Мисля, че от физиологична гледна точка той играе важна роля, но не знам дали бихте искали да дадете на хората фармакологичен FGF21, за да предотвратите седативните ефекти на алкохолната интоксикация", подчертава Флипо, който не е участвал в проучването.

Той добавя, че е "скептичен относно клиничното приложение, което може да има при хората", защото е важно хората "да могат да усещат кога... получават интоксикация", например, за да се предотврати опасно поведение.

Мангелсдорф, който заедно с Клийвър е основател на Atias Pharma, LLC и съавтор на патент, свързан с тази работа, заявява, че смята, че "най-полезното лечение може да бъде за пациенти, които идват в спешните отделения с остро алкохолно отравяне", защото по-бързото им изтрезняване би било полезно за предотвратяването на задушаване, аспириране на собственото им повръщане - което може да доведе до смърт - и за оценката им за лечение на други наранявания.

Понастоящем фармакологичният FGF21 се тества в различни клинични проучвания, за да се оценят някои от другите му функции.

Справка: FGF21 counteracts alcohol intoxication by activating the noradrenergic nervous system
Mihwa Choi, Marc Schneeberger, Wei Fan, Jeffrey M. Friedman, David J. Mangelsdorf, Steven A. Kliewer
Cell Metabolism, DOI: https://doi.org/10.1016/j.cmet.2023.02.005

Източник: Hormone Sobers Up Drunken Mice: Study, THE SCIENTIST

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !