Остаряване в добро здраве чрез правилно хранене

Horizon Последна промяна на 11 май 2022 в 00:01 21458 0

Кредит Pxhere

Изследванията показват, че балансираното хранене, богато на растителни храни и с достатъчен прием на белтъчини, може да спомогне за забавяне на процеса на остаряване.

Промените в хранителния режим може да бъдат един от най-ефективните начини за предотвратяване на заболяванията сред застаряващото население на Европа.

През 2021 г. повече от една пета от населението на ЕС бе на 65 или повече години. Настоящите демографски тенденции сочат, че до 2050 г. ще има 130 милиона европейци на възраст над 65 години. По данни на Световната здравна организация до 2040 г. световното население на възраст 65 ели повече години ще надхвърли 1,3 милиарда души.

По-голямата продължителност на живота носи своите предизвикателства, като например нарастващия брой физически и психически увреждания. Не са рядко явление свързаните с възрастта заболявания като рак и влошаване на физическото и психическото състояние. Като цяло бързото застаряване на населението поставя скъпоструващи изисквания към изпитващите затруднения здравни системи.

„Промените в храненето и начина на живот са най-икономически ефективните начини за насърчаване на остаряването в добро здраве на равнище население“, посочва д-р Херман Щупнер, ръководител катедра във Факултета по химия и фармация в Университета в Инсбрук, Австрия.

Д-р Щупнер разработва проекта MediHealth, който черпи вдъхновение от средиземноморския начин на хранене и други хранителни навици по света, за да установи кои растения ни помагат да остаряваме по-добре.

Средиземноморският регион, особено остров Крит, отдавна се свързва с ниски равнища на коронарна болест на сърцето (КБС), рак на гърдата и рак на дебелото черво. Някои учени отдават това на високата консумация на зехтин, който е основният източник на мазнини в храната.

В рамките на проекта MediHealth са подбрани растения с произход от Гърция, Виетнам, Южна Африка, Тунис и Чили. Като краен резултат само малкото диворастящо зелено растение Cichorium spinosum, познато като бодлива цикория, е избрано за съставка на нов конкурентен нутрацевтичен продукт.

Растението Cichorium spinosum, познато като бодлива цикория, Кредит: Wikimedia Commons

Нутрацевтичният продукт представлява хранителен продукт, който осигурява медицински или здравни ползи, включително профилактика и лечение на заболявания.

Д-р Щупнер изразява задоволство, че „благотворното въздействие на здравословното хранене получава широко разбиране и всеобщо признание.“ Той обаче посочва, че по-голямата част от ядливите растения дори не са изследвани и ползите от тях все още не са известни.

Проектът MediHealth функционира благодарение на уникална структура, която обединява 13 различни групи експерти както от академичните среди, така и от промишлеността. Те създават и анализират метаболити, които имитират обработката на растителни екстракти от храносмилателната система на човека.

Учените искат да разберат дали метаболитите могат да спрат свързаното с възрастта влошаване на здравето. По този начин ще се създаде солидна научна база за разработването на нови продукти за борба с последиците от остаряването.

Д-р Щупнер обяснява, че тази стратегия за обмен на мнения между мултидисциплинарни екипи „спомага за повишаване на научния интерес към изследванията на природни продукти“. Въпреки задълбоченото сътрудничество някои въпроси остават без отговор. Ето защо партньорите в MediHealth продължават да работят заедно и след края на проекта през 2019 г.

Това е перспектива, която трябва да се приветства. „Несъмнено могат да се очакват нови резултати“ споделя д-р Щупнер, „по отношение на нови природни продукти, тяхната фармакологична активност, механизмите им на действие и влиянието им върху остаряването в добро здраве.“

Възрастни, но неЗАВИСИМИ

По-възрастните хора, например, се нуждаят от повече белтъчини, отколкото по-младите хора. Недостатъчният прием на белтъчини от възрастните хора е причина за безпокойство. В проучването „неЗАВИСИМИ“ се разглежда влиянието на хранителните режими, основани на белтъчини, върху уврежданията при застаряващите европейци и американци.

„Начинът, по който човек желае да остарее, е различен при различните хора“, посочва Нуно Мендонса от Нов Лисабонски университет в Португалия, който е участвал в това проучване. „Като цяло обаче възрастните хора се интересуват повече от това да могат да останат независими и да се занимават с ежедневните си дейности, отколкото просто да удължат продължителността на живота си, без да се интересуват от качеството му.“

Появата на инвалидност може да бъде постепенна или да се появи внезапно след сериозен стресов фактор, обяснява Мендонса.

Така нареченото „правилно хранене“, което осигурява на човека всички необходими хранителни вещества в зависимост от пола, възрастта и здравословното му състояние, е в тясна връзка с физическата активност, особено когато става въпрос за противодействие на заболяванията, свързани с възрастта. Взети заедно, те проявяват тенденция към предотвратяване на влошаването на състоянието на мускулите, което може да доведе до инвалидност.

В проекта са анализирани данни от четири големи проучвания в Европа и Северна Америка. Констатациите в проекта „неЗАВИСИМИ“ допълват доказателствата, че продължителният и достатъчен прием на белтъчини с течение на времето може да забави процеса на остаряване.

Резултатът не е неочакван.

„Правилното хранене играе много важна роля в превенцията“, казва Мендонса. „Изглежда, че достатъчният прием на белтъчини е ефективен за предотвратяване на инцидентни увреждания.“

Все още има много въпроси, които трябва да бъдат проучени, като например потребностите от белтъчини на възрастните хора при конкретни условия. Изникват въпроси относно разликите между източниците на белтъчини и ролята на аминокиселините, които са градивните елементи на белтъчините. Въпреки широкото съгласие в средите на научната общност, все още има спорове относно насоките за увеличаване на белтъчините в хранителния режим на здрави възрастни хора.

Тези проучвания, както и други подобни проучвания, могат да послужат за разработване на нови насоки за хранителен режим за възрастни хора, богат на белтъчини, и за интервенции в областта на общественото здраве. Като продължение екипът планира нов проект, наречен IPHUNCTION, с цел проучване на взаимодействието между белтъчините и физическата активност.

Остаряването е неизбежно, но храната и хранителният режим могат да бъдат ключът към здравословното и позитивно протичане на процеса на остаряване.

Изследванията в тази статия са финансирани от ЕС. Тя е публикувана първоначално в Horizon, списанието за научни изследвания и иновации на ЕС. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !