Войната е заплаха и за международната наука и големите научни проекти

Ваня Милева Последна промяна на 11 март 2022 в 10:20 14350 1

Кредит: ITER

Заради войната в Украйна Русия ще бъде изолирана от важни международни образователни програми и изследователски проекти. Това може да има широкообхватни и продължителни последици за десетки индустрии и организации, включително много от тях, напълно аполитични като международното научно сътрудничество за технологичен и научен прогрес. 

Кои държави и организации вече са отказали или ограничили научното сътрудничество с Русия?

Това, което се случва сега в Украйна, може да анулира глобалните усилия за установяване на международно сътрудничество, основано на стремежа към научно-техническия прогрес. Редица международни проекти, реализирани съвместно от руски и учени от други страни, вече са замразени, някои скоро ще бъдат. Мерки се предприемат както на държавно ниво, така и частно от университети или изследователски институти.

Германия реагира най-твърдо и най-бързо от всички - германските академични среди предприемат безпрецедентни мерки срещу Москва. По споразумение с германското правителство водещи изследователски институти и университети прекъсват отношенията си с руски партньорски организации и обявяват, че всички текущи изследователски проекти ще бъдат прекратени. В първите часове след съобщението, че руските войски са навлезли на украинска територия, Министерството на образованието и научните изследвания (BMBF) заявява, че „цялото текущо и планирано“ сътрудничество, „научен обмен“ и цялото „предишно, дългогодишно сътрудничество в областта на науката и изследванията, както и в областта на професионалното обучение” ще бъдат незабавно замразени.

Почти по същото време Алиансът на германските научни организации излиза с изявление, в което "твърдо подкрепя" "последователните действия" на федералното правителство срещу руските власти. Алиансът включва Германската изследователска фондация (DFG), фондация Александър фон Хумболт, Германската служба за академичен обмен (DAAD), дружествата Фраунхофер и Макс Планк (MPG), Асоциациите на германските  изследователски центрове "Хелмхолц" и "Лайбниц", Германската ректорска конференция, Германска академия на естествоизпитателите "Леополдина" и правителствения научен съвет.

Съвместното изявление призовава всички институции-членки да „преустановят научното сътрудничество с правителствените агенции и търговските предприятия в Русия с незабавно действие до следващо нареждане, за да гарантират, че германските изследователски фондове вече няма да са от полза за Русия и че няма да има съвместни научни и изследователски политически дейности“. Не се планират нови съвместни проекти. В съществуващите научни проекти Германската изследователска фондация забрани „обмена на данни, проби и оборудване, както и друг научен материал“.

Нидерландските университети и изследователски институти също преустановяват сътрудничеството с Русия. В момента 1500 руски студенти учат в университети и колежи в Нидерландия, а няколкостотин руски учени работят в изследователски центрове. Партньорствата за научни изследвания и образование са замразени, но частните взаимодействия и контактите между хората продължават. Университетите гарантират възможно най-добрата подкрепа за руските студенти и сътрудници, като силно препоръчват тези, които са заминали за известно време в родината си, да се върнат в Нидерландия възможно най-скоро. Съвместните научни прояви са прекратени, изследователи и студенти от руски научни институции няма да бъдат допуснати до участие.

Норвежкият кабинет също говори за замразяване на сътрудничеството с Москва.

Европейската комисия, най-висшият изпълнителен орган на Европейския съюз, решава да прекрати сътрудничеството с руски организации в областта на изследванията, науката и иновациите.

Комисията няма да сключва нови договори и споразумения с руски организации по програмата Horizon Europe. Освен това спира плащанията към руски организации по съществуващи договори. Всички текущи проекти, включващи руски изследователски организации, се преразглеждат както в рамките на Horizon Europe, така и в Horizon 2020, предишната програма на ЕС за научни изследвания и иновации.

Много държави не са направили официални изявления или подчертават необходимостта да поддържат лични връзки и да продължат да работят съвместно. Така организацията Universities UK, която представлява интересите на 140 университета във Великобритания, съветва своите членове да преразгледат сътрудничеството с Русия във всеки конкретен случай.

„Ние не подкрепяме тотален бойкот“, се казва в изявлението.

МКС. Кредит: NASA

Европейската космическа агенция напълно подкрепя санкциите, наложени на Москва от страните-членки. По-рано, в отговор на санкциите от ЕС, Роскосмос изтегли своите служители от космодрума Куру във Френска Гвиана и спря изстрелванията на ракети Союз от този обект. Що се отнася до продължаването на друга съвместна програма - ExoMars - насочена към намиране на доказателства за минал и настоящ живот на Марс, санкциите и политическият контекст направиха изстрелването тази година много малко вероятно.

За изострените отношения в областта на космическите изследвания може да прочететев "Войната в космоса. Иде ли краят на космическото сътрудничество?"

Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) категорично се противопостави на военната агресия от страна на Русия и преустанови статута ѝ на страна наблюдател в организацията, а също така временно прекъсна сътрудничеството с руските институции за неопределено време.

Големият адронен колайдер. Кредит: Maximilien Brice/CERN

Въпреки финансовите санкции и новите ограничения на САЩ за трансфер на технологии, американската политика за сътрудничество между Москва и Вашингтон в областта на науката все още не е оповестена публично. Масачузетският технологичен институт (MIT) обаче заявява, че няма да продължи да си сътрудничи с Института за наука и технологии "Сколково" в отговор на военна операция "на територията на мирен съсед". Ръководството изразява съжаление за прекратяването на програмата, но отбеляза категорично отхвърляне на действията на руското правителство. Въпреки това институтът обещава помощ и подкрепа на всички студенти от Русия, които са се оказали далеч от дома в трудния момент.

Въпреки това редица проекти със съвместно участие на американски и руски учени продължават да работят. Например най-големият в света термоядрен експеримент ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor). В него участват 35 нации – включително Русия, Съединените щати и Китай – и от самото си създаване се фокусира върху възпроизвеждането на процесите на синтез на слънцето в опит да създаде чиста, почти неограничена енергия на Земята.

Към днешна дата нахлуването на Русия в Украйна не е довело до съществени промени в работата на организацията.

„Доколкото знам, досега не е повлияло“, отбелязва пред Live Science говорителят на ITER Лабан Кобленц Laban Coblentz.

ITER стартира като международен проект по време на Студената война. Той винаги е била съвместен, не защото членовете й са идеологически сходни, а „защото споделят обща цел за по-добро бъдеще“, коментира Кобленц.

„През цялата история на ITER политическите различия между неговите членове – търговски войни, гранични спорове и други разногласия – никога не са се отразявали на духа на сътрудничество“, добавя Кобленц. "Това е проект за мир".

Токамакът на ITER. Кредит: UKAEA

Международният научен съвет (ISC), неправителствена организация, посветена на обединяването на научни организации с цел напредък на науката като „глобално обществено благо“, също отправи бърз упрек след нахлуването на Русия на украинска територия.

В официално изявление се отбелязва „дълбокото безпокойство и загриженост на ISC относно извършваните военни офанзиви“ и се предполага, че „конфликтът в Украйна и последствията от него ще попречат на силата на науката да решава проблемите“.

Изявлението на ISC обаче също потвърждава, че съветът няма да прекъсва връзките си с Русия.

„Изолацията и изключването на важни научни общности е пагубно за всички“, заявява ISC, добавяйки, че „да работим съвместно по глобалните предизвикателства, такива като авангардните изследвания на Арктика и космически изследвания, изпитва нашия капацитет да поддържаме устойчиво сътрудничеството на фона на геополитическите сътресения."

ISC „се ангажира да насърчава равното участие и сътрудничество между учените от всички страни в своята дейност и принципа на свободната и отговорна практика на науката“.

Друга област на научно сътрудничество, която може да пострада поради политическата ситуация, са международните конференции. Изследователи от Украйна активно призовават за пълен бойкот на руските учени, настоявайки между другото и за забрана за участие в конференции.

Не всички научни организации са готови да отговорят на подобен призив, но провеждането в Русия на международни събития е  заплашено. Международният математически конгрес, който трябваше да се проведе в Санкт Петербург, вече е прехвърлен в онлайн формат. Това е най-влиятелният и масов конгрес на водещите световни математици, който трябва да връчи медала на Фийлдс, една от най-престижните награди в областта на математиката. Според скорошно решение тази година церемонията по награждаването и общото събрание ще се проведат лично, но на неразкрито място извън Русия.

Какво ще се случи с публикациите на руски учени в чуждестранни научни списания, все още не е ясно. От една страна, вече има няколко прецедента за отказ за публикуване или рецензиране на статии с руски произход. От друга страна, нито едно от големите издателства все още не е обявило официалното прекратяване на публикуването на научни статии от руски изследователи.

Но очевидно подобен сценарий се разглежда и на нивото на руското правителство: например се планира да се отменят изискванията за наличие на публикация в чуждестранни научни списания, включени в Web of Science и/или цитиране на системата Scopus при изпълнение на федерални проекти и държавни задачи. На Министерството на образованието и науката е възложено своевременно да въведе собствена система за оценка на ефективността на научните изследвания.

Източници: 

Russia's Ukraine invasion could imperil international science, Live Science

Угроза нависла над международной наукой,  Naked Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

873

1

Гугуд Бабакрьк

13.03 2022 в 14:26

Войната е заплаха за Международните проекти - несьмнено!!!!!
Но подклаждането на война е голям бизнес !!!!!
С едната рька да продавал орьжие, с другата да омиротворяваш....
Примерно да
вземем една голяма корпорация Като Майкрософт.....
Питам Защо ,когато тя сьздаде "Добавена реалност" я даде пьрво на Пентагона ?!
Зад високите технологии понякога се крият низки страсти....Пьлзат Като сянка на небостьргач.......