Постоянното желание да се шегуваш е патология

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 февруари 2016 в 13:34 8515 1

Кредит gizmodo.co.uk

Американски невролози описват два нови случаи на рядко психическо разстройство - Witzelsucht или неконтролирано желание да се шегуваш.

Изследването е представено в списание The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences

Учените разказват историите на двама пациенти с различно развитие на Witzelsucht, съобщава Discover.

Първият от тях, 69-годишен мъж, вече пет години изпитва желание постоянно да прави шеги. Тази склонност силно дразнела жена му: пациентът често я будел през нощта, за да й каже нов виц. В резултат на това, за да не ядосва своята съпруга, той започнал да записва в тетрадка с изписани около 50 страници, която дал на лекарите. Лекарите свързали неговото разстройство с наскоро прекарания от него мозъчен инсулт, който засегнал лявото опашато ядро (nucleus caudatus). Друга причина може да бъде субарахноидален кръвоизлив, повредил дясната страна на предния дял.

Вторият пациент е 57-годишен мъж, който в последните няколко години е станал шегаджия. В същото време пациентът ставал все по-разкрепостен, и се държал все по-неприлично. Пациентът непрекъснато разказвал шеги и се смеел сам на шегите си. Но чуждите шеги не му били смешни никак смешни. Психическото състояние на човека продължавало да се влошава - появили се симптоми на болестта на Паркинсон, а няколко години по-късно той умира. Аутопсията показала белези на деструкция и атрофия на кората на главния мозък или болестта на Пик.

Авторите на изследването отбелязват, че и в двата случаи пациенти имат симптоми на Witzelsucht, което от немски буквално означава "пристрастяване към шеги". Няколкото случая, докладвани в неврологичната литература, са свързани с увреждане на дясното полукълбо на мозъка. Witzelsucht трябва да се разграничава от "патологичния смях", при който пациентите започват да се смеят "от нищо" и смехът им е несъвместим с тяхното "настроение и емоционален опит". При Witzelsucht, смехът е истински - пациентите наистина намират собствените си шеги за смешни, въпреки че често не успяват да оценят тези на другите.

В човешката психика смехът работи независимо от чувството за хумор.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.03 2016 в 01:53

Защо им е на американските невролози,да поставят диагноза на немски?