Високите дози кокаин карат мишите неврони да се самоизяждат

Никола Кереков Последна промяна на 21 януари 2016 в 13:01 6143 2

Изследване при мишки е показало, че високите дози кокаин могат да задействат "неконтролируема автофагия" в мозъка - което означава, че наркотикът кара мозъчните клетки буквално да се самоизяждат с безпрецедентна скорост.

Това не са никак добри новини, като се вземе предвид, че около 1,9 милиона човека само в САЩ признават, че редовно приемат кокаин.

Въпреки че звучи страшно, автофагията всъщност е напълно нормален начин, по който нашите клетки прочистват отпадъците си и се поддържат здрави. Но когато на мишки се даде солидна доза кокаин, този процес превключва на опасно високи обороти, са установили учени от Медицинския университет Джонс Хопкинс.

"Клетката е като домакинство, което непрекъснато произвежда боклук," обяснява първият автор в изследването, Прасун Гуа (Prasun Guha). "Автофагията играе ролята на домакинята, която изнася боклука - обикновено има полезна роля. Но кокаина кара домакинята да изхвърля наистина важни неща, като например митохондриите, които произвеждат енергия в клетката."

Но защо учените се интересуват толкова много в това как кокаина повлиява мозъка? От години се знае, че кокаинът може да предизвика клетъчна смърт, но досега никой не е успял да потвърди как се осъществява това и което е по-важно, как можем да го спрем.

Има три различни начина, по които клетките могат да се самоубиват, но след задълбочено изучаване на неврони от мишки, на които е даван кокаин, учените от научния екип успели ясно да определят, че клетките умирали в резултат на неконтролируема автофагия.

"Извършихме "аутопсии", за да открием как клетките умират вследствие на високата доза кокаин," разказва един от изследователите Соломон Снидър (Solomon Snyder). "Тази информация ни осигури надеждни данни за това как бихме могли да използваме известни на науката вещества, за да повлияем на този процес и да предотвратим пораженията."

Известното съединение, за което той говори се нарича CGP3466B. Става дума за експериментален медикамент, който е бил използван при клинични изпитвания за лечение на болестта на Паркинсон и заболяване на моторните неврони и затова е потвърдено, че е безопасен при хора.

Изследователите са показали, че съединението може да защитава миши неврони от разрушаване вследствие на употребата на кокаин.

За съжаление, факта че CGP3466B защитава мишите мозъчни клетки от наркотика не означава, че той непременно ще работи и при хора, а учените подчертават, че все още сме далеч от това да можем да защитим мозъка си от пораженията на кокаина.

Но все пак това е едно добро начало. "Тъй като кокаина причинява най-вече ускоряване на автофагията за сметка на други форми на клетъчна смърт, имаме по-добър шанс да разработим нови насочени терапевтични средства, които да потиснат тази форма на токсичност," твърди един от учените, Магед Харас (Maged M. Harraz).

Някои хора може и да твърдят, че няма никакъв смисъл да защитаваме хората срещу ефектите на кокаина при условие, че те сами избират да го взимат. Но изследването, което е било публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, е открило също признаци на неконтролируема автофагия в мишите ембриони след като майките им са поемали наркотика - което ясно показва, че не само потребителите му са изложени на риск.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.01 2016 в 08:24

Високи дози от всички са смъртоносни. Моля, конкретизирайте колко високи. На второ място, все пак има разлика между мишките и хората, нали? Ай, без излишна паника.

21.01 2016 в 14:42

Ако е вярно, този ефект може да се ползва за убиване на ракови клетки в мозъка чрез локално инжектиране на кокаин