Всичко, което знаем за варианта EG.5 на COVID-19 и неговите симптоми

EG.5, най-новият подвариант на Омикрон на COVID-19, който се нарича "Ерис", може да се разпространи по-лесно от минали версии на вируса и може да избегне имунитета

Ваня Милева Последна промяна на 16 август 2023 в 00:01 4039 0

В световен мащаб съобщенията за EG.5 нарастват.

Кредит Konstantin 'KVentz' Ventslavovich, 2020 (CC BY-NC 4.0)

В световен мащаб съобщенията за EG.5 нарастват.

Броят на регистрираните случаи на коронавирус нараства по света, включително в страни като Великобритания, САЩ и Китай. Миналата седмица Световната здравна организация (СЗО) посочи подвариант на Омикрон, наречен EG.5 или "Ерис", като интересен вариант, съветвайки здравните власти да го следят отблизо.

Ето какво се знае за него досега.

Какво е EG.5?

EG.5 е потомък на варианта Омикрон на SARS-CoV-2, който бе регистриран за първи път през ноември 2021 г. Той е тясно свързан с XBB.1.9.2., друг подвариант на Омикрон, но има допълнителна мутация на шиповия протеин. Бе наречен "Ерис" от Т. Райън Грегъри (T. Ryan Gregory ) в Университета на Гуелф, Канада.

От този подвариант произлиза под-подвариант, наречен EG.5.1, която съдържа още една допълнителна мутация на шиповия протеин.

EG.5 бе докладван за първи път на СЗО на 17 февруари и бе поставен под наблюдение на 19 юли. На 9 август, след нарастване на записаните случаи на EG.5, организацията го определи – заедно с EG.5.1 – като "представляващ интерес вариант", съветвайки здравните власти внимателно да наблюдават предаването му.

Къде е идентифициран EG.5? И колко е разпространен?

В световен мащаб съобщенията за EG.5 нарастват. През седмицата, приключваща на 23 юли, 17,4% от всички секвенирани случаи на SARS-CoV-2 са идентифицирани като EG.5, в сравнение със само 7,6% през предходния месец.

Към 7 август случаи на EG.5 са докладвани в 51 държави, включително Китай, САЩ, Австралия и Япония.

"EG.5 постепенно се налага като доминиращ вариант в много страни", отбелязва Брайън Уилет (Brian Willett) от Университета в Глазгоу, Великобритания, заменяйки своя тясно свързан подвариант XBB.1.16.

В САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията изчисляват, че EG.5 е отговорен за около 17% от случаите на SARS-CoV-2, което го прави най-бързо развиващата се и най-често срещаната версия на SARS-CoV-2 в страната.

Междувременно Агенцията за здравна сигурност на Великобритания изчислява, че около 14% от случаите на SARS-CoV-2 в Англия са EG.5.

 53 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 2 от тях са установени с PCR, а 51 – с бързи антигенни тестове. 69,81 % от новите случаи, доказани през последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани. Няма данни за подварианта EG.5 в България.

EG.5 причинява ли по-тежко заболяване от предишните варианти?

СЗО оценява риска за здравето, породен от EG.5, като нисък и подобен на този на други подварианти на Омикрон.

"Не откриваме промяна в тежестта в сравнение с други подварианти на Омикрон", каза Мария Ван Керхов (Maria Van Kerkhove) от СЗО на брифинг за пресата на 9 август.

По-заразен ли е? И избягва ли ваксините?

Допълнителната мутация на шиповия протеин на EG.5 му дава предимство при предаване пред доминиращите преди това варианти, обяснява Уилет. Същата мутация засяга и начина, по който антителата неутрализират вируса, което може да му позволи да избегне имунитета, предизвикан от предишна инфекция със SARS-CoV-2 или ваксинация, казва Брайън Уилет.

Какви са симптомите на EG.5? Колко издържат?

Подобно на други варианти на SARS-CoV-2, EG.5 най-често причинява висока температура, кашлица, умора и загуба на вкус или обоняние. Може също да причини възпалено гърло, главоболие, болки, диария, обриви и дразнене на очите.

Симптомите на EG.5 продължават не по-дълго от всеки друг вариант или подвариант на SARS-CoV-2, като обикновено отзвучават в рамките на една до две седмици при леки случаи.

Как можем да се предпазим от EG.5?

За тези, които са особено изложени на риск от COVID-19 , като по-възрастните хора и такива с компрометирана имунна система, е важно да поддържат дозите на ваксината. Във Великобритания например Съвместният комитет за ваксиниране и имунизация наскоро обяви, че "рисковите" групи ще бъдат ваксинирани през следващите месеци.

"Нивата на имунитет намаляват, тъй като е минало известно време, откакто повечето хора са били ваксинирани или са получили бустер", отбелязва Уилет.

"Рискът от дълъг Ковид остава, както и рискът от смъртност при небуствани рискови групи", казва д-р Аспарух Илиев.

За да се избегне заразяване, все още се прилага обичайният съвет за редовно миене на ръцете.

Източник: Everything we know about the EG.5 covid-19 variant and its symptoms, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !