Загадката на дефектните телескопи на Кристиан Хюйгенс може би е разгадана

Изследовател твърди, че прочутият учен от XVII в., макар е проучвал далечния Сатурн, може би е бил късоглед.

Ваня Милева Последна промяна на 21 март 2023 в 00:01 6695 0

Колекция от лещи, поставени пред портрет на Християн Хюйгенс.

Кредит RIJKSMUSEUM BOERHAAVE, LEIDEN

През 1600 г. Кристян Хюйгенс построява телескопи за наблюдение на Сатурн, но те не са толкова добри, колкото тези на съперниците му, въпреки че лещите му (няколко показани с портрет на Хюйгенс) са добре изработени. Това може да се дължи на факта, че астрономът се е нуждаел от очила, предполага един изследовател.

Астрономът Кристиан Хюйгенс е известен отчасти с това, че открива най-голямата луна на Сатурн - Титан, и определя формата на пръстените на планетата. Но според някои данни телескопите на холандския учен са давали по-неясни изгледи от другите по онова време, въпреки че са имали добре изработени лещи.

Това може да се дължи на факта, че Хюйгенс се е нуждаел от очила, предполага астрономът Александър Пиетроу (Alexander Pietrow) в Notes and Records: the Royal Society Journal of the History of Science.

За да направи своя телескоп, Хюйгенс комбинира две лещи - обектив и окуляр, разположени в двата края на телескопа. Хюйгенс експериментира с различни лещи, за да открие комбинации, които според неговото око създават отчетливо изображение, и накрая създава таблица, за да следи кои комбинации да използва, за да получи дадено увеличение. Но когато се сравняват със съвременните познания за оптиката, изчисленията на Хюйгенс са били малко погрешни, разказва Пиетроу от Института за астрофизика "Лайбниц" в Потсдам, Германия.

Едно от възможните обяснения: Хюйгенс е избрал лещи въз основа на недоброто си зрение. Историческите данни сочат, че бащата на Хюйгенс е бил късоглед, така че не би било изненадващо, ако и Кристян Хюйгенс е страдал от този често наследствен недъг.

Ако приемем, че това е причината за несъответствието, Пиетроу изчислява, че Хюйгенс е имал зрение 20/70: Това, което човек с нормално зрение би могъл да прочете от 70 метра разстояние, Хюйгенс е можел да прочете само от 20 метра. Ако това е така, може би това е причината, поради която телескопите на Хюйгенс никога не са достигнали своя потенциал.

Справка: A.G.M. Pietrow. Did Christiaan Huygens need glasses? A study of Huygens' telescope equations and tables. Notes and Records: the Royal Society Journal of the History of Science. Published online March 1, 2023. doi: 10.1098/rsnr.2022.0054.

Източник: The mystery of Christiaan Huygens’ flawed telescopes may have been solved, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !