Защо лекарствата са толкова скъпи? Не е заради науката, вложена в тях

Ваня Милева Последна промяна на 19 октомври 2022 в 08:52 1672 0

Не е задължително лекарствата да са толкова скъпи заради скъпите изследвания и разработки. Кредит: Flickr (CC BY 2.0)

Фармацевтичните компании твърдят, че високите цени на лекарствата са необходими, за да се възстановят разходите за научноизследователска и развойна дейност, но ново проучване не открива връзка между двете.

Многонационален екип от учени изследва дали високите разходи за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) са причина за високите цени на лекарствата в САЩ в първото известно проучване от този вид.

"Съществува презумпция, че високите разходи за научноизследователска и развойна дейност оправдават високите цени на лекарствата. Ако това беше вярно, тогава щяхме да видим положителна връзка между двата показателя", казва първият автор Оливие Уотърс (Olivier Wouters), доктор на науките, асистент в Лондонското училище по икономика и политически науки.

Но в статия, публикувана наскоро в списание JAMA Network Open, Вутерс и колегите му от Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences към Калифорнийския университет в Сан Диего не откриват подобна връзка за 60 нови лекарства, одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата от 2009 до 2018 г.

Изследователите сравняват информацията за цените на лекарствата и разходите за научноизследователска и развойна дейност. Те не откриват никаква връзка между разходите за научноизследователска и развойна дейност на фармацевтичните корпорации и цените, които те налагат на новите лекарства. Изследователите оценяват и терапевтичната стойност на даден продукт, но не откриват връзка между терапевтичната стойност и цената.

"Нашите констатации предоставят доказателства, че фармацевтичните компании не определят цените въз основа на това колко са похарчили за научноизследователска и развойна дейност или колко добро е дадено лекарство. Вместо това те определят цена, която пазарът ще понесе", заявява водещият автор Инмакулада Ернандес (Inmaculada Hernandez), доктор по фармация, доцент в Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences.

Бюджетната служба на Конгреса изчислява, че през 2019 г. фармацевтичният сектор е похарчил 83 млрд. долара за научноизследователска и развойна дейност. Смята се, че компаниите изразходват средно между 1 и 3 млрд. долара, за да пуснат на пазара един нов продукт. По данни на компанията за бази данни Statista през 2019 г. фармацевтичната индустрия на САЩ е реализирала продажби за над 490 млрд. долара, което съставлява близо половината от световния фармацевтичен пазар.

Американците харчат повече за лекарства по лекарско предписание на глава от населението, отколкото гражданите на която и да е друга държава. През 2019 г. тази сума възлиза на повече от 1200 долара на човек. Проучване на Rand Corporation от 2021 г. установи, че цените на лекарствата в САЩ са 2,56 пъти по-високи от тези в 32 сравними държави. Проучване на Фондация "Кайзер Фемили" за проследяване на здравето, публикувано по-рано тази година, установи, че осем от всеки десет възрастни смятат, че цената на предписаните лекарства е неразумна.

През последните години законодателите в Конгреса внасят многобройни предложения, целящи да окажат натиск за намаляване на цените на лекарствата. Фармацевтичните компании и търговските групи се противопоставят на тези реформи, твърдейки, че високите цени на лекарствата са необходими, за да се възстановят инвестициите в научноизследователска и развойна дейност.

"Ако този аргумент ще се използва за оправдаване на високите цени и за противопоставяне на мерките за ограничаване на разходите за лекарства, отпускани по лекарско предписание, фармацевтичните компании трябва да предоставят допълнителни данни в подкрепа на твърденията си, че високите цени на лекарствата са необходими за възстановяване на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност", заявява Ернандес.

Справка:  “Association of Research and Development Investments With Treatment Costs for New Drugs Approved From 2009 to 2018” by Olivier J. Wouters, Ph.D., Lucas A. Berenbrok, PharmD, MS, Meiqi He, MS, Yihan Li, BS and Inmaculada Hernandez, PharmD, Ph.D., 26 September 2022, JAMA Network Open.
DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.18623

Източник: Why Are Drugs So Expensive? It’s Not What You Think, University of California - San Diego

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !