07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

L`Oréal и ЮНЕСКО награди три млади българки за принос към науката

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 ноември 2016 в 09:00 68340
Снимка: Георги Гърков

Три обещаващи млади български жени учени бяха отличени с национални стипендии за своя изключителен принос в областта на науката.

Награждаването на тазгодишните стипендианти в програмата "За жените в науката" се проведе на 15 ноември в сградата на ректората на Софийския Университет.

Проф. Николай Витанов, заместник-ректор на университета и председател на академичното жури, оценило кандидатурите, сподели пред публиката, че тази година конкурсът е бил изключително оспорван. Получени са рекордните 58 кандидатури, от които са избрани три.

Наградените са:

Д-р Ахинора Балтакова, главен асистент към катедра Климатология, Хидрология и Геоморфология към ГГФ на СУ "Св. Климент Охридски" с проект на тема "Режим, динамика и пространствен обхват на криогенните процеси в Пирин".

Д-р Йорданка Каракирова, главен асистент в Института по Катализ към БАН за проект на тема "Разработване на нов вид твърдо тяло / ЕПР дозиметри за високоенергетично лъчение"

Д-р Калина Николова-Ганева, главен асистент в лаборатория по Експериментална имунология, институт по Микробиология към БАН за проект на тема "Модулиране на цитокиновата експресия на регулаторни Б-лимфоцити посредством епигенетична модификация на генома".


Сред гостите на събитието бяха и посланикът на република Франция Ерик Льобедел, главният секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО - Мария Донска, която прочете поздравителен адрес от Ирина Бокова, както и омбудсманът на република България Мая Манолова, която поздрави участничките с цитат от писателката Айн Ранд.

„За жените в науката“ е съвместна програма на L'Oréal и ЮНЕСКО, създадена през 1998 г. Това са първите международни награди, посветени на жените учени в целия свят. Целта им е да отличават и насърчават жените учени от цял свят, които чрез работата си допринасят за развитието и прогреса на науката.

Стипендиите се присъждат на забележителни млади жени учени в целия свят, като им осигуряват достъп до международна научна общност, насърчават ги и им дават възможност да продължат изследванията в своята научна сфера, като ги подкрепят в момент, който може да е решаващ за тяхната научна кариера.

Всяка година програмата награждава със стипендии най-добрите научни проекти в областта на естествените науки. През последните 18 години „За жените в науката“ е отличила над 2530 жени учени в 112 държави.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Българският принос в световната наука
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.