Студенти в търсене на дългия път от ТУ до Бостън

Амбициите водят група младежи към престижно състезание по синтетична биология

Николаос Цитиридис Последна промяна на 07 април 2016 в 16:54 5258 2

Кредит OFFNews/Сергей Антонов

Ангел, Марио и Борис

"Няма нужда да надъхваш някого да направи нещо, достатъчно е само да му дадеш свобода". С тези думи Борис Киров, преподавател в Техническия университет в София, започва да ни разказва за своята нелека задача да изпрати първия български отбор на състезание по синтетична биология в САЩ. 

Киров не е типичен университетски преподавател. Той не търси отличниците, които сутрин и вечер заспиват над учебниците, не смята и че една цифра в студентската книжка дава реална представа за възможностите. Звучи странно, но Борис търси студенти, които мислят свободно. Комбинацията на свободата на мислене с познанията по синтетична биология на десетината младежи от ТУ и Медицинския университет създават първия и единствен отбор у нас, който се готви да покори световния връх на тази сложна научна сфера. 

През октомври в Бостън, САЩ, ще се проведе състезание по синтетична биология, на което вече повече от 10 години се събират най-блестящите млади умове от цял свят. Мястото на нашите студенти е именно там. 

iGEM дава възможност на студенти от цял свят да превръщат идеите си в реалност. Миналата година е имало над 280 отбора и над 5000 участници. Участие в състезанието взимат и университети като MIT.  С всяка година популярността на състезанието расте, а с нея и конкуренцията. Това обаче не притеснява Борис и неговите студенти.

Киров е бил треньор на отбора Evry iGEM 2012. Доктор по молекулярна и клетъчна биология, магистър по биомедицинско инженерство, бакалавър по биотехнологии. Преподавател в ТУ-София.

Киров е завършил СУ със специалност "Биотехнологии". След това печели стипендия и заминава за Англия да следва биомедицински инженерство.

После започва работа в БАН, но само 4 месеца след това започва работа като научен изследовател в Швейцария. Получава и докторска степен във Франция, където е прекарал 5 години.

Въпреки опита и времето прекарано в чужбина, Борис Киров се завръща у нас. Лекциите му в ТУ са по избираем предмет, но начина му на преподаване събира в час най-любопитните студенти от ТУ. Така се създава и отборът iGEM-Bulgaria.

Студентите на Борис също не са типични представители на хора, които се занимават със сложното "синтетична биология". В студентския отбор младежите са от онзи тип хора, за които казват, че "са прекалено млади и глупави" и за това си мислят, че "могат да променят нещо". Дано да останат по-дълго време "млади и глупави".

Марио например е решен да остане в България и да се бори с вятърните мелници. Сам е уверен в това, че промяната започва от човека. С него и колегата му Ангел разговаряхме за проекта, който искат да представят в САЩ.

Едната от идеите е да се използват различни маркери в туморните клетки, които да се изолират и после да се интродуцират в човека и по този начин да се отключи имунния отговор, който да унищожи раковите клетки.

Другият проект е за бактерия, която унищожава пластмаса, да се свърже с такава, която произвежда метан. За да не звучи толкова сложно, студентите ни обясниха да си представим биореактор, който захранваме с пластмаса и произвежда тор. 

За да разработят тези проекти, студентите ще използват високотехнологичната лаборатория на София ТехПарк, но преди това има една малка подробност - парите. За регистрация в конкурса са нужни 5000 долара. Тази такса се заплаща и организаторите изпращат всичко необходимо като био материал, за да стане идеята реалност. 

Българският отбор, който ще бъде и пръв отбор от Балканите, има време до края на април да събере тази първа такса. При успех, лятна ваканция за тях няма да има. Вместо това ще унищожават ракови клетки или ще произвеждат тор от пластмасови бутилки. 

Всеки, който иска да помогне на младите български умове, може да дари пари за отбора по банков път на адрес: 

Юробанк България АД
бул. “Климент Охридски” 8

BIC: BPBIBGSF
IBAN-BGL: BG89 BPBI 79401 04613 9702
IBAN-EURO: BG89 BPBI 79401 44613 9701

За отбора iGEM България.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2

07.04 2016 в 18:11

5000 хил. долара
5 милиона ли бе? Ебаси конкурса.
В отдел наука поне.. не сте ли наясно с цифрите.

1

07.04 2016 в 17:11

5000 хил. долара?