Дърветата не са вегетарианци

Антония Петрова Последна промяна на 11 февруари 2017 в 09:00 10473 0

гора

Хората могат да бъдат вегетарианци, като съзнателно избират да не консумират месо. Но дали и дърветата са избрали това, питат от списание Live Science.  Те се нуждаят само от почва, слънчева светлина и вода за оцеляването си. 

"Краткият отговор е не", заявява Никълас Мъни (Nicholas Money), професор по ботаника в Университета на Маями (Miami University).

"Растенията не са вегетарианци. Но разковничето, както винаги, е в детайлите", уточнява той. Тези детайли зависят от това колко стриктно се определя какво е вегетарианство. Дърветата не ядат директно животни, но те ги поглъщат с помощта на гъбите, обяснява проф. Мъни.

Добре известно е, че дърветата могат да произвеждат прости захари чрез фотосинтеза - като използва слънчевата светлина за реакция между водата и въглеродния диоксид се получават въглехидрати и кислород. Дърветата обаче се нуждаят и от минерали като калий, калций, натрий и други. За да ги получат, те се нуждаят от помощта на гъбите.

Мицелът (гъбичната мрежа) е буквално навсякъде в горската почва, както съобщава проф. Мъни по време на епизод на Radiolab през 2016 г., в който разглежда връзката между дърветата и гъбите. Тази огромна мрежа е съставена от милиони микроскопични влакънца, наречени хифи, които проникват навсякъде. Мрежата непрекъснато изсмуква вода от почвата и винаги е готова за още храна. 

"Гъбите е най-очевидната част от огромния мицелен организъм, който пулсира под почвата", заявява проф. Мъни. Мицелът произвежда ензими, наречени протеази, които могат да извлекат мазнините и протеините от мъртвите организми, като дребни червеи, известни като нематоди. Въпреки това, поради това, че гъбите не могат да извършват фотосинтеза, те не могат да произвеждат и собствени захари.

Тази необходимост за захари лежи в основата на връзката на мицела с дърветата, обяснява проф. Мъни. Хофоте се свързват с корените на дърветата - като покриват корените като перфектно подхождаща ръкавица, и изпращат структури, които проникват през корените. По този начин става двустранна хранителна размяна. 

Щом веднъж е установена размяна, дървото може да даде на гъбите някои от своите захари. В замяна мицелът дава на дървото минералите, попити от водата. Това е перфектна симбиоза. "Единият партньор не получава повече от другия в тази връзка. Тя е взаимоизгодна", коментира Мъни. 

Всъщност тази връзка има дори собствено име - микориза. Така че дърветата консумират животински елементи чрез тази микориза, отбелязва професорът.

"В тази връзка, в зависимост от собственото ви разбиране за вегетарианството, вероятно не можем да определим дърветата като пълни вегетарианци, след като някои хранителни вещества, които поемат, идват от животински трупове", заключава още той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !