Как да си губим времето правилно

Правилното отвличане на вниманието може да стимулира творчеството

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 октомври 2017 в 10:00 9896 0

Кредит Workopolis

Точният разчет на времето и желязната дисциплина се смятат за най-важни за ефективността на работното място. Но психолозите и невролозите ни показват, че тази нагласа има пропуски - губенето на времето, казват те, може да ви направи по-креативни. Дори на пръв поглед безсмислени дейности като гледане на клипове с котки в YouTube може да помогне за решаването на задачите ви, пише Грег Беато (Greg Beato) в статия за изданието Nautilus.

Брент Кокър (Brent Coker), който изучава онлайн поведението в Университета в Мелбърн, Австралия, смята, че хората, които се занимават със "сърфиране в интернет на работното си място през свободното си време" са около 9% по-продуктивни, отколкото тези, които не го правят. През 2012 година Джонатан Скулър (Jonathan Schooler), преподавател по психология в Университета на Калифорния, Санта Барбара, публикува заедно със свпя докторант Бенджамин Берд (Baird) проучване, наречено "Вдъхновени от разсейването" (Inspired by Distraction). Той заключава, че "извършването на прости външни задачи, които позволяват на ума да блуждае, може да улесни творческото решаване на на сложни проблеми".

Скулър дава на участниците поредица от "задачи за необичайни употреби" (“unusual uses tasks” - UUTs), при които трябва да се измислят колкото се може повече различни приложения за някакъв банален предмет. Колкото са по-оригинални отговорите, толкова по-голяма креативност се демонстрира. След извършване на теста за базовата линия, участниците са разделени на групи и им се дават различни 12-минутни "инкубационни периоди". Те се състоят или от една трудна за запаметяване задача, една неизискваща памет задача, която позволява на ума да блуждае или обикновена почивка. Четвъртата група не е имала такъв период за "инкубиране". Тогава всичките четири групи са тествани с UUT задачи. Групата, на която бе дадена лесната задача в инкубационния период показа най-добри резултати при UUT-задачите.

Хората, които се занимават със "сърфиране в интернет на работното си място за отмора" са около 9% по-продуктивни, отколкото тези, които не го правят.

"Най-изненадващ резултат от проучването е, че една нетрудна задача е всъщност по-добре, отколкото да не се прави нищо", разказва Скулър. Защо това е така обаче не е толкова ясно. "Най-доброто ми предположение е, че ако се занимавате с нетрудна задача, това някак си ви позволява да имате дълги полети на мисълта",  предполага Скулър. "Това е нещо като разбъркване на нещата, сложени в гърне, така че да не сте се задържа една мисъл особено дълго време. Много различни идеи влизат и излизат и този вид асоциативен процес води до творчески инкубация".

Скулър не е сам в своето заключение. През 2006 г., психологът Ап Дижкстеруис (Ap Dijksterhuis) от Университета Радбуд в Холандия също стига до извода, че хората, натоварени с търсенето на сложно решение, ще се справят по-добре, ако им е позволен кратък период от разсейване преди да вземат решение. Той представя на участниците в изследването си списък на автомобили и техните качества, както положителни, така и отрицателни и моли участниците да оценят качествата на автомобилите. Едната група е трябвало да мисли за информацията, която е научила, четири минути, преди да извърши своите оценки. Другата група е била помолена да извърши "разсейваща задача" през тези четири минути пауза. Групата, която извършва "разсейваща задача", показва най-добрите решения.

Няколко години по-късно Джеймс Бърсли (James Bursley), студент в Карнеги Мелън, професорът по психология Дейвид Кресуел (David Cresswell), също от Карнеги Мелън, и Аджай Сатпют (Ajay Satpute) от Североизточния университет повтарят проучването на Дижкстеруис. Но отиват крачка напред като използват и функционална магнитно-резонансна томография (fMRI), за да проследят активността на мозъка на участниците  в експеримента им. Изследването им потвърждава, че невронните процеси, свързани с решенията са възникнали по време на моменти на "безсъзнателно мислене" (unconscious thought). Бърсли коментира, че това се случва, защото безсъзнателното мислене и съзнателното мислене стават в "различни незастъпващи се невронни области". Невронните региони, които отговарят за безсъзнателното мислене, продължават да обработват по-рано записаната информация, което води до безсъзнателно вземане на решение, което може "да бъде съобщено на съзнанието", когато е необходимо. Казано просто, това означава, че докато явно вниманието ни е заело едно нещо (клипове с котки), решаваме друго (сложни математически задачи). "Кратки периоди на безсъзнателно мислене могат да подобрят вземането на решения", заключват авторите в статия от 2013 г. Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Ако искате да извлечете най-доброто от времето си за губене, взирайте се в случайни бебета в YouTube, а не в бебетата на вашите Facebook приятели

Така че кои видове разсейване са най-добри?

"Ако искате да се разсейвате е добре да е доста далеч от това, което искате да обработите несъзнателно", обяснява Бърсли. Ако искате вашият мозък несъзнателно да обработва математически проблем, би било добре да се разсейвате с нещо по съвсем различно, като игра на тенис, отбелязва той, а не нещо подобно, като пространствен пъзел.

Кой е най-добрият съвет за вашата почивка за няколко минути? Предприемачът Жак Абра (Jacques Habra) приема тези констатации и прави още нещо - той иска да изгради идеалното отвличане на вниманието и да прави пари от него. Стартъп компанията на Абра, SelfEcho, разработва приложение, наречено UpJoy, което е машина подбираща положителни и мотивационни видео изображения. Казвате какъв тип съдържание ви интересува - спортове, животни, природа, хумор или състрадание, например, и ще се отприщи поток от клипове и снимки, които са вече посетени от голям брой зрители и са гледани отново от мнозинството от тях. С течение на времето UpJoy ще научи на какво най-добре реагирате и ще филтрира потока по ваш вкус. "Това е точно този вид намеса, за който изследвания показват, ще бъде полезен за креативността по две причини", коментира Скулър, който помага на SelfEcho да разработи софтуера. "Едната от тях е, че повишава настроението, а е добре установен факт, че нещата, които повдигат настроението, усилват креативността. И втората е, че осигурява ненатоварваща почивка".

Хабра разказва, че изображенията, които ви подтикват да мислите за бъдещето или ви внушават изследователски дух са добри разсейващи фактори. Така правят изображенията, които са "извън нас" - т.е. не са свързани с вашия живот. "Хората влизат във Facebook, когато са в почивка по време на работа, това става задвижвано от егото преживяване", обяснява Абра. "Те виждат ваканционните снимки на някой друг и си мислят: "Защо да не съм аз там? Бих искал да съм също в отпуска" "Ако искате да извлечете максимума от времето си за губене, взирайте се в случайни бебета в YouTube, а не в бебетата на вашите Facebook приятели".

SelfEcho работи, за да определи идеалната продължителност и брой на почивките през деня, за да се предотврати феномен, известен като хедонистична адаптация. "Тъй като се приспособяваме към нещата, както положителните, така и отрицателните, тяхната емоционална интензивност намалява и ние се опитваме да преодолеем този ефект", разказва Абра. Размерът на времето, които хората могат да прекарват в UpJoy, ще има ограничения, най-малко в настройките, които се въвеждат с цел повишаване на производителността.

Вероятно и най-строгите работодатели ще са доволни - дори обедната почивка вече няма да е загуба на време.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !