Кой наркотик е по-вреден: канабисът или алкохолът? (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 ноември 2017 в 00:00 20142 5

Въпросът дали алкохолът или марихуаната са по-вредни се обсъжда често и нерядко с повече емоции от необходимото, пише Джош Дейвис (Josh Davis) в IFLScience

Всъщност отговорът не е лесен. Има много противоречиви фактори, които правят трудно прякото сравнение между алкохол и марихуана, не на последно място различните правни статути на двете дроги. Докато десетилетия проучвания изследват ефектите и опасностите от алкохола, това, че канабисът е извън закона, много ограничава провеждането на проучвания за неговото въздействие.

Всъщност не е толкова лесно да се определи какво означава "по-лош" или "по-опасен". Дали пристрастяването е основният фактор? Или може би щетите, които нанася на организма? Може би как конкретно дрогата вреди на обществото? Това са все фактори, които трябва да се вземат предвид, а да се определят количествено не е лесна работа.

Но това не означава, че някой не се е опитвал, и вероятно може да се досетите какви са резултатите.

Като начало, марихуаната изглежда е много по-малко пристрастяваща от алкохола. В едно проучване за навиците на 8000 американци, изследователите откриват, че докато 15% биха могли да бъдат определени като пристрастени към алкохола, само 9% могат да бъдат диагностицирани като пристрастени към канабиса. Всъщност, тези, които пушат трева и я смесват с тютюн, много по-вероятно е никотинът да е виновен при употребяващите, които показват признаци на зависимост.

Въздействието върху здравето също е сложен въпрос. Знае се от много време, че алкохолът е свързан с целия набор от различни видове рак, от устата до черния дроб, а може би дори на панкреаса. Напротив, има много хора, които твърдят, че употребата на канабис прави точно обратното, предполагайки, че всъщност може да се използва за лечение на рак. За съжаление, доказателствата за това последното твърдение са все още не са убедителни.

Но едно от най-задълбочените изследвания по отношение на вредите от наркотиците откри нещо поразително - алкохолът е най-вредният. И то не само в сравнение с марихуаната. Не, всъщност, заради по-широки проблеми, свързани с него, алкохолът е класиран като далеч по-вреден наркотик, дори в сравнение с хероина и крека, които са на второ и трето място, съответно. По тази скала, която включва и индивидуални, и социални рискове, марихуаната е под номер осем.

Какво прави алкохолът толкова опасен? Последиците за здравето от прекомерната употреба на алкохол и шофирането в нетрезво състояние са два очевидни проблема. Но има и други - свързаната с алкохола агресия и хаотично поведение: наранявания, снижаване на икономическата производителност, семейни проблеми и дори престъпления. Алкохолът е в основата на 40 процента от тежките престъпления, според Националния съвет по алкохолизъм и наркотичната зависимост (National Council on Alcoholism and Drug Dependence).

Всъщност, в световен мащаб алкохолът е причината за 3,3 милиона смъртни случаи всяка година, което се равнява на един умиращ човек на всеки 10 секунди. И все пак, поради странностите на историята и обществото, той все още не е незаконен. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

26.11 2017 в 21:40

Внезапният отказ от спирт и тютюн, също водят до смърт. Не у всички, но у измерим процент. За разлика от опиумните деривати, внезапният отказ от които, не убива.
А захарта изобщо е последният неконтролиран наркотик - за нея няма даже акциз. Водата също е наркотик, и водната абстиненция води досмърт в течение на едно, до 7 денонощия.
влахов, влахов ... Ти поне виждал ли си човек, който пуши/е пушил трева? Знаеш ли защо го правят? Имаш ли идея за разликата между биохимия, и социален модел? Или чукча просто писатель, чукча не читатель?

23293

2

Стефан

25.11 2017 в 21:08

Естествено, че е. Може би най-тежкият, заедно с тютюна.
Те влизат много дълбоко в биохимията на мозъка. Заради което, и от абстиненця от тях се умира наистина. До което опийните абстиненции не водят.

7551

1

reKontra

25.11 2017 в 13:50

Алкохола наркотик ли е? Който ми отговори на този въпрос ще го пратя да учи журналистика!