01 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Отровни псеевдоскорпиони хващат прилепи на стоп

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 ноември 2015 в 15:00 76131
Снимка: Mark Harvey от WA Museum;

Вид: Apatochernes vastus, вид псевдоскорпион
Хабитат: Изпражнения от прилепи и хралупи по дърветата в горите на северната част на Нова Зеландия

За какво са му на малко безгръбначно мощни щипки? Дълги само няколко милиметра, псевдоскорпионите живеят труден живот. Но видът Apatochernes vastus е намерил решение: хвани прилеп на стоп!

Както скорпионите, така и псевдоскорпионите имат две големи щипки, но на тях им липсва жило в края на опашката. Много от тях използват щипките си, за да впръскват невротоксична отрова, но те са толкова малки, че я използват само, за да убиват насекомите или ларвите, с които се хранят.

Псевдоскорпион хванал прилеп на стоп, използвайки здравите си щипки за да се прикрепи по козината на летящия бозайник. Снимка: George Madani

Макар щипките да не представляват опасност за бозайниците, техният размер позволява на псевдоскорпионите да се прикачат за по-големи животни и да ги ползват за транспорт. "Те са известни като природни стопаджии," шегува се Греъм Финлайсън (Graeme Finlayson) от Massey University в Палмстън Норт, Нова Зеландия. "Стопаджийството е тяхното основно средство за разпространение."

Някои типове псевдоскорпиони са били наблюдавани да се прикачат за гигантските бръбари арлекин в Южна Америка и за прилепи в Африка и Австралия. A. vastus е първия псевдоскорпион, за който е установено, че се прикача за прилеп в Нова Зеландия.

Има само два вида местни бозайници в Нова Зеландия и двата са прилепи. Тъй като на острова нямат естествени врагове, много животни, които по начало могат да летят, са прекарвали повече време на земята, като например птиците киви. Късоопашатият прилеп все още може да лети, но той също така прекарва голяма част от времето си хранейки се из шумата под дърветата. Това вероятно обяснява как прилепите се срещат с псевдоскорпионите.

Смята се, че гратисчиите са безвредни за прилепите. "Те само се захващат за козината и след това падат и поемат по своя път," разказва Финлайсън. Неговите наблюдения предполагат, че те не се возят много продължително.

Възможно е A. vastus да се възползва от много начини за транспорт. В Нова Зеландия има много други псевдоскорпиони, за които също се предполага, че може да използват подобни механизми на придвижване.

По материали от: New Zealand Journal of Zoology, DOI: 10.1080/03014223.2015.1063517

Източник: Zoologer, New Scientist


Ч. Черников 16.11 2015 в 15:10 1
+ 0
- 0
Не че е нещо кой знае колко важно, но все пак- сухоземните бозайници в Нова Зеландия са три вида. Просто доста отдавна единия вид от прилепите е сепариран на два отделни вида.
http://nauka.bg/forum/topic/17973-bozaynitsite-na-nova-zelandiya/#comment-345271
 
Още от : Биология
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.