07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

10 драматични образи от индийски остров, който бавно потъва

На около 150 км южно от Калкута, Индия, се намира остров, който бавно се отмива.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 април 2016 в 15:10 84451
Остров Горамара. Снимка: Daesung Lee

Остров Горамара, разположен в областта Сундарбан в делтата на река Ганг, е подложен на драстично повишаване на морското ниво, заради измененията на климата. От 1969 г. насам островът е намалял наполовина.

Неотдавнашно проучване на океанографът Сугата Хазра (Sugata Hazra) установи, че близо 80 квадратни километра от Сундарбан са изчезнали през последните 30 години.

Повече от 600 семейства са се преместили от Горамара, съобщава Business Insider.

Фотографът Дейсунг Лий (Daesung Lee) прекара два месеца на острова, живеейки рамо до рамо с местните хора. "Първият ден, когато пристигнах, имаше отлив и видях на какво приличат бреговете на острова". Лий помолил жителите на острова да застанат на малки парчета земя до краищата на острова, за да покаже сериозността на проблема на тази земя.

Вижте стъписващите снимки на Лий, с които той спечели трето място в категорията "Съвременни проблеми" в Световния фотоконкурс на Sony за 2013 г.

На територията си Сундарбан има 54 отделни острови - делтата на Ганг е най-богата на речни острови в света. Те са разположени край бреговете на южен Бангладеш и източна Индия.

Затоплянето на климата причинява топене на ледниците, повишава нивото на океана и кара реката да тече по-бързо и така потапя бавно острова.

През последните 20 години, два други острова, близо до Горамара са отмити напълно.


+ 1
- 0
Това си е наносен остров и съдбата му е напълно логична и слабо свързана с повишаването на нивото на океана. Не че и това не се случва и не че не страдат разни коралови острови от това, но наносните острови в реките традиционно си се местят, появяват се, изчезват и това е напълно видимо като сравни човек карти на Дунав примерно с 50 или 100-годишна давност (има и по-стари).
 
Още от : Фото
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.