03 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гласовете на животинското царство през погледа на фотографа

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 януари 2015 в 18:39 39250
Снимка: Франс Лантинг

Представяме ви една лекция на фотографа Франс Лантинг пред TED:

Човечеството взема централно място в TED, аз, обаче, искам да дам глас на животните, чиито тела, съзнание и дух са ни изградили.

Преди няколко години, имах късмета да се запозная с племенен старейшина на остров недалеч от Ванкувър. Казваше се Джими Смит, и той ми сподели една история, която се предава сред хората му, които се наричат Куикуасут'инук.

Преди много време, започна той, всички животни на Земята били едно. Въпреки че изглеждали различно, вътрешно били едно и също, и от време на време те се събирали в свещена пещера дълбоко в гората, за да отпразнуват своето единство. Когато пристигнели всички те сваляли кожите си. Гарванът свалял перата си, мечката сваляла козината си, а сьомгата своите люспи, и след това танцували. Но един ден, човек открил пещерата, и се присмял на това, което видял, защото не го разбирал. Засрамени, животните избягали, и това бил последният път, когато те се показали по този начин.

Древното разбиране, че под различните индивидуалности, всички животни са едно е голямо вдъхновение за мен. Обичам да виждам отвъд козината, перата, и люспите. Искам да погледна под кожата. Без значение дали съм пред огромен слон или малка дървесна жаба, моята цел е да ни свържа с тях, око до око.

Сигурно се чудите, дали заснемам хора? Да. Хора винаги присъстват в снимките ми, без значение дали на пръв поглед изглежда че изобразяват костенурки или пуми, или лъвове. Само трябва да се научим как да виждаме отвъд маскировката.

Като фотограф, се опитвам да погледна отвъд различията на нашата генетика, и да оценя всичко общо, което имаме с всяко друго живо същество. Когато използвам камерата си, аз свалям кожата си, както животните в онази пещера, за да мога да покажа кои са те всъщност.

Като животни, благословени със способността за рационална мисъл, можем да се възхищаваме на тънкостите на живота. Като граждани на планета в беда, наш морален дълг е да се справим с драматичната загуба на разнообразието на живот. Но като хора със сърца, можем да се радваме на единството в живота и може би ще успеем да променим случилото се някога в онази свещена пещера.

Нека намерим начин да се включим в танца.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Фото
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.