05 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Вижте победителите в конкурса на Nikon за видео на научни микро явления

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 октомври 2018 в 00:00 86050
Видеото на тази раждаща водна бълха Дафния спечели 4-то място в конкурса Снимка: Wim van Egmond

Има красиви процеси, които се случват навсякъде около нас, но някои от тях са твърде малки, за да се видят с невъоръжено око.

Видеоконкурсът "Малък свят в движение" (Small World in Motion) на Nikon ни показа някои от тези невидими чудеса на природата със зашеметяващи кадри на какво ли не - от развиващата се нервна система на рибка зебра до раждащи водни бълхи.

Конкурсът се фокусира върху обекти, записани под микроскоп, които показват биологичната активност на микро ниво.

Първо място получава това удивително видео на д-р Елизабет Хейнс (Elizabeth Haynes) и Джиайе "Хенри" (Jiaye ‘Henry’), на което се вижда как ембрионът на риба зебра развива сложната си сензорна нервна система. Показан е процес, траещ повече от 16 часа.

2-ро място на конкурса Small World in Motion 2018: "Разпространение на лазерна светлина в сапунена мембрана" на д-р Мигел Бандърс и Анатоли Пацик  от Израелския технологичен институт Technion, Хайфа, Израел.

3-то място е за този "Многочетинест червей от семейство Syllidae" на Рафаел Мартин-Ледо (Rafael Martín-Ledo) от Кантабрия, Испания

Видеото на тази раждаща водна бълха Дафния спечели 4-то място в конкурса за своя автор д-р Вим ван Егмонд () от Micropolitan Museum Berkel en Rodenrijs, Холандия. Тези микроскопични ракообразни са обичайна част от планктона и се използват изсушени за храна на аквариумни рибки.

5-то място: "Динамиката на клетъчен скелет на актин в миши B-лимфоцити след активирането му върху стъкло, покрито със стимулиращи субстрати" на д-р Джиа Чао Уанг (Jia Chao Wang) от Националните институти по здравеопазване от Бетезда, Мериленд, САЩ


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Фото
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.