Какви компютърни вируси хваща българинът

Николаос Цитиридис Последна промяна на 18 август 2017 в 13:13 32541 1

Троянците и експлойтите са "любимите" вируси на българските компютри. Тези видове зловреден софтуер са най-разпространени у нас, показва 22-рият годишен доклад на Microsoft "Security Intelligence".

Изследването на Майкрософт показва, че повечето от атаките на зловреден софтуер у нас не успяват и са блокирани преди да нанесат щети.

Докладът на компанията за България обхваща последните две тримесечия на 2015-та и първите две на 2016-та година. Майкрософт ползва две различни мерни единици за измерване на вирусното разпространение.

Encounter rate - процентът компютри в България, които ползват антивирусна защита на Майкрософт в реално време, и са били заразени, независимо успешно или не.

Computers cleaned per mille, CCM - или т.нар. "инфекциозен рейт". Броят изчистени от вируси компютри на всеки 1000, използвайки безплатната антивирусна на Майкрософт MSRT.

От данните разбираме, че българските компютри, особено в последните две тримесечия на 2015-та, се движат над световните тенденции.

В началото и средата на 2016-та година обаче се наблюдава леко изравняване.

Най-често срещаните вируси

Троянците и т.нар. експлойти са най-разпространеният малуер, който вреди на българския компютърен потребител. Експлойтът е код или поредица от команди, които се възползват от уязвимости в компютърен софтуер или хардуер, като предизвикват в тях, нежелано или неочаквано поведение.

От данните за второто тримесечие на 2016-та научаваме, че близо 18% от атакуваните компютри, са нападнати от троянски коне. Малко под 4% са заразените от експлойти.

В световен мащаб България се движи отново над тенденциите. За същия период троянците са при 12% от заразените компютри, а експлойтите - под 2%.

Друго, което тормози българските компютри от изследването на Майкрософт, е нежеланият софутер, който често пъти се инсталира без знанието и желанието на потребителя.

Това са модификаторите на браузъри и софтуерните пакети. Сигурно ви се е случвало да инсталирате нещо и след това началната страница на браузъра ви да е нова и различна - това са модификаторите. А ако инсталирате програма и след това видите, че не е една, а са 10 - това са пакетите. Все нежелани, все досадни и често трудни за оправяне от потребителите без опит.

Близо 6% от атакуваните компютри са се сблъскали с модификатори, а 5% са се борили с пакетите. Тук отново сме над световните тенденции за второто тримесечие на 2016-та година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!