25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Мозък от изкуствени неврони разпознава символи

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 май 2015 в 14:52 69921
Концепция на невронна мрежа. Илюстрация от Питър Алън

Международна група компютърни инженери са сглобили примитивен "мозък" от стотина изкуствени неврони, базирани на мемристори и го научили да разграничава и разпознава букви от картинка, според статия, публикувана в списание Nature.

За първи път, една верига от около 100 изкуствени синапси се оказва способна да изпълнява една проста човешка задача: разпознаване на изображение. Инженерите научили "мозъчния чип" да разпознава буквите z, v и n на картинка с размер 3 х 3 пиксела, съобщава Science Daily.

С времето и по-нататъшния прогрес, веригите в крайна сметка може да се увеличат и да се доближат до нещо подобно на човешки мозък, който има 1015 (един квадрилион) синаптични връзки.

"Това е една малка, но важна стъпка", каза Дмитрий Струков (Dmitri Strukov), един от създателите на мемристора - специален електронен елемент, който съчетава свойствата на памет и резистор - от където е и името му ("memory"-памет и "resistor"-съпротивление). Мемристорът "помни" с каква посока и сила е преминавал токът през него и може да се използва като клетка на аналогова памет, в която информацията се съхранява по същия начин, както в нервните клетки.

"Ако се опитате да подражавате работата на мозъка на класически компютър, винаги ще се изправяте пред непреодолимото ограничение на неефективната му архитектура. В нашата мемристорна технология липсва този недостатък, тъй като се основава на съвсем различен принцип на изчисления, подобни на тези, които прави мозъкът"'- обяснява Мирко Прециозо (Mirko Prezioso) от Университета на Калифорния, Санта Барбара.

Този успех е важен по няколко причини. Създаването даже на толкова примитивен мозък от изкуствени неврони показва, че мемристорите могат лесно да се мащабират. Според Струков и колегите му, нищо не пречи нервните клетки да се увеличат до 100 милиарда, а мозъкът от мемристори ще заемат пак по-малко място, отколкото човешкия му аналог, заради по-гъстата опаковка на невроните и ще работи 500 пъти по-бързо.

Интертесно е да се подчертае, че конструкцията не е цифров, а аналогов компютър, който може да реши цял клас от забранени преди или трудоемки изчислителни задачи, включително създаването на изкуствен интелект.


Ivan 13.05 2015 в 11:25 1
+ 1
- 1
упаковка
 
Още от : Компютри
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.