Големият взрив не се е състоял? Квантово уравнение прогнозира, че Вселената няма начало

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 февруари 2015 в 10:20 56283 24

Квантово уравнение предсказва, че Вселената няма начало и няма край. Вселената може би е съществувала вечно, както се вижда от новия модел, който използва квантови корекции в допълнение към общата теория на относителността. Моделът може да обясни тъмната материя и тъмната енергия като по същество е решение на много проблеми наведнъж, съобщи Phys.org.

По оценки на общата теория на относителността общоприета и широко известна е възрастта на Вселената от 13.8 милиарда години. В началото всичко съществуващо, както се смяташе досега, е заемало една безкрайно плътна точка или сингулярност, която после започва да се разширява като "Големия взрив", който полага началото на Вселената.

Въпреки че сингулярността на Големия взрив произтича пряко и неизбежно от математиката на общата теория на относителността, за някои учени това е проблем, защото математиката може да се обясни само какво се е случило веднага след, но не и по време или преди сингулярността.

Изследователите са на мнение, че сингулярността на Големия взрив може да бъде решена с помощта на новия модел, в който Вселената няма начало и няма край.

"Сингулярността на Големия взрив е най-сериозният проблем на Общата теория на относителността, защото законите на физиката се нарушават," казва Ахмед Фараг Али (Ahmed Farag Ali) от Университета Бенха в Египет, цитиран от Phys.org.

Али и съавторът му Сурья Дас (Saurya Das) от Университета Летбридж в Алберта, Канада са показали в доклад, публикуван в списание Physics Letters B , че сингулярността на Големия взрив може да бъде разрешена чрез техния нов модел, в който Вселената няма начало и няма край.

Физиците подчертават, че техните квантови корекции не се прилагат специално за този случай само за да се премахне сингулярността на Големия взрив. Тяхната работа се основава на идеите на теоретичния физик Дейвид Бом, който е известен и с приноса си към философията на физиката. Още от 1950 г. Бом е изследвал замяната на класическите геодезични линии (най-краткия път между две точки на сферична повърхност) с квантови траектории.

В своята работа, изследователите са използвали тези траектории на Бом към уравнението, разработено през 1950г. от физика Амал Кумар Райчаудхури (Amal Kumar Raychaudhuri) от Университета в Калкута, Индия.

Като използвали квантово коригираното уравнение на Райчаудхури, физиците получили квантово коригираното уравнение на Фридман, описващо разширяването и развитието на Вселената (в т.ч. Големия взрив) в контекста на Общата теория на относителността.

Макар че това не е истинска теория на квантовата гравитация, моделът съдържа елементи от двете - и от квантовата теория и от Общата теория на относителността. 

Ахмед Али и Сурья Дас обясняват, че техният модел дава възможност да се избегне сингулярността заради ключовите разлики между класическите и квантовите геодезични траектории. Класическите геодезични линии в крайна сметка се пресичат, а точката, в която се събират е и самата сингулярност, за разлика от траекториите на Бом, които не се пресичат една с друга, така че сингулярността не се появява в уравненията.

В космологични условия, учените обясняват, че квантовите корекции може да се считат за космологичната константа (без необходимост от тъмна енергия) и като радиационен член (radiation term). Те удържат на Вселената в ограничен размер и следователно й дават и безкрайна възраст. Тези условия също така добре се съгласуват с текущите наблюдения на космологичната константа и плътността на Вселената.

Във физически параметри, моделът описва Вселената като пълна с квантова течност. Учените предполагат, че тази течност може да се състои от гравитони - хипотетичните безмасови частици, които осигуряват на силата на гравитацията. Ако те съществуват, гравитоните играят ключова роля в теорията на квантовата гравитация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

24

Гароне

02.06 2017 в 22:01


31.08 2015 в 14:56

А на мен ми се струва, не бива да се изключват осцилации от типа"свива-разпуска" - да не забравяме, че достигащите до нас светлини на далечните галактики пътуват много милиарди години - и е много трудно, поради краткия ни живот, да забележим промените в доплеровото изместване: Ако, например, осцилацията е синусоидална и "червеното изместване нараства" нищо чудно, да сме някъде около ординатата, където измененията на скоростта са най-големи. След маса време /кой да ти каже колко, ама милиарди години/ да не се окаже, че вселената пък e "статична", след което - /ново 20!/ "ТЯ се свива по-бързо и по-бързо, бягайте да бягаме!"
Отделно, твърдението за свиване/разтягане на пространството, ми звучи лееко налудничаво: Нали ПРОСТРАНСТВОТО се свива/разпуска/, единият метър винаги ще си е един метър. Иначе, ще стане /например/ метър и десет или 90 см...

16.08 2015 в 00:14

Аз не мога да разбра как така корекциите задържат вселената в постоянен размер, при все, че вече е доказано научно, разширението, т.е. космологичната константа. За мен теорията е невярна или достатъчно добър математически модел, който удобно зачерква сингулярността. Все пак е теория и не трябва да бъдем напълно критични, без доказателства.

07.08 2015 в 21:41

След като сте прочели достатъчно от Хокинг,Линде,Съскинд,Виленкин,Парлмутер,Краус.Каку,Сердюк-ова,Бл� �ватска,Волтер,Рьорих,Хоровиц,Туфт,Докинс,..,..,и мн. др. за които поне сте чували и ако не Ви достига ежедневното,,Свободно'' време достатъчно е да разлистите поне Платон,ЛаоДзъ и нау вече Файнмън и роденият в близкото тракийско градче Абдера -Демокрит за да назрее извода ... ,че всички имат право ... !

21.04 2015 в 17:17

Стига пък вие с тия ясновидки и ясновидци! Не ви ли се изясни на някои хора, че човек няма как да знае , че вселената има еди каква си форма и т.н., независимо дали това е "леля ви Слава" или други! Независимо дали има или няма голям взрив, според мен вселената е безкрайна, вечна и ...... едва ли можем да си представим още каква!

21.04 2015 в 17:12

Стига пък вие с тази Слава Севрюкова, Крион и т.н.! Може и да е имала качества, но никой, НИКОЙ човек няма как да знае категорично, че вселената е с еди каква си форма и е крайна. Човекът е ограничено създание и търси граници навсякъде в ежедневието си, просто защото не може да си представи нещата по друг начин. Според мен вселената е безкрайна, вечна и...... едва ли можем да си представим точно каква е.... Като се завживявате по разни ясновидки, ясновидци и тем подобни, като че ли сте видели!

16.04 2015 в 06:13

ЧЕТЕТЕ СКРИЖАЛИТЕ НА ТОТ И СЛАВА СЕВРЮКОВА ЗА ВСЕЛЕНАТА И КОЕ КАК Е БИЛО, КРИОН КАЗА ЛИПСВАТ ДВА ЗАКОНА И ЗАТОВА НИЕ С ТРИИЗМЕРНИТЕ СИ СЕТИВА ОЩЕ НЕ СИ ДОИЗЯСНЯВАМЕ НЕЩАТА, ТОВА, КОЕТО СЕ ВИЖДА ОТ ТАЗИ СТРАНА НА ЗАВЕСАТА ОТ ДРУГАТА СТРАНА Е ДРУГО. ЩЕ ГО РАЗБЕРЕМ, НО СЛЕД ВРЕМЕ.....СЛАВА КАЗА ЕЛИПСА Е ВСЕЛЕНАТА НЯМАЛО Е ГОЛЯМ ВЗРИВ В ТОВА СА ЕДИНОДУШНИ СЪС СЛАВА СЕВРЮКОВА, ИМАЛО Е ПРОСТРАНСТВО И ПОСЛЕ МИСЪЛ - ОТ КОЯТО СЕ РАЖДА ВСИЧКО В ХАРМОНИЯ.....МИСЪЛТА Е БОЖИЯТА ПРОМИСЪЛ ЗА ДИЗАЙНА НА КОСМОСА.... КАЗАНО С ДУМИ ПРОСТИ КАТО ЗА БЕБЕ ЦИВИЛИЗАЦИЯ КАТО НАШАТА, ДОПЪЛНЕТЕ ЗНАНИЯТА СИ С КРИОН ЗА ЧЕРНИТЕ ДУПКИ

26.03 2015 в 21:58

Да допуснем, че съществуват два свята. В единият (квантов) има само Е - енергия, проявяваща се като вълни, време, електричество, информация…, а в другия само m - материя проявяваща се като частици, пространство, магнетизъм…

http://diven.blog.bg/novini/2015/03/08/formulata-na-ainshtain-e-izraz-na-pyrvichnoto-ravnovesie-na-.1344216

05.03 2015 в 22:31

Теорията на Големия взрив е теория на Голямата Глупост.Това отдавна е добре известно и дори Стивън Хокинг си призна грешката.Разширението на Вселената заключението, за което се базира на инфрачервеното излъчване и Доплеровия ефект е следващата глупост,от която съвременната Физика ще се откаже официално. Доказателствата за това ще бъдат публикувани където трябва , а не във форум в който се пишат такива статии и коментари показващи липса на знание и по-лошото на РАЗБИРАНЕ!

12.02 2015 в 17:04

Добро утро...Откриха Америка.

А защо флагът на OFFNews не се вее на луната?
Не си ли спомняте, че американският флаг се вееше?...