„Коледна звезда“ 2020: Забавни факти за „Великото съединение“ на Юпитер и Сатурн

Ваня Милева Последна промяна на 21 декември 2020 в 00:01 7086 0

Тази схема на Слънчевата система показва позициите на Юпитер и Сатурн по време на „великото съединение“ на 21 декември 2020 г., когато двете планети ще се появят на разстояние само една десета от градуса в нощното небе. Кредит: NASA/JPL-Caltech/Celestia.

Юпитер и Сатурн ще се подредят в нощното небе на 21 декември в събитие, което астрономите наричат ​​"Великото съединение" - наричана още "Коледна звезда" - отбелязвайки най-близката среща на планетите от стотици години

Астрономите го наричат „Велико съединение (конюнкция)“, защото за древните наблюдатели на небето това са били двете най-бавно движещи се планети в небето. За Юпитер са нужни 12 години, за да опише пълен кръг в небесата, прекарвайки по една година във всеки зодиакален знак в небето, докато за Сатурн са необходими 29,5 години, за да затвори една обиколка около Слънцето. Заради бавно им движение, съединението или - за древните - „небесна среща“ е било нещо доста необичайно. Такива срещи се случват в повечето случаи средно на всеки 20 години.

Така че, когато Юпитер и Сатурн се срещнат, това не е просто съединение, а "Велико" съединение!

На пистата

Юпитер се среща със Сатурн на всеки 20 години. Кредит: Pete Lawrence

„Може да си представите Слънчевата система като лекоатлетическа писта като всяка от планетите е като бегач в собствен коридор, а Земята е близо до центъра на стадиона“, обяснява Хенри Тръп (Henry Throop), астроном от Planetary Science Division на НАСА. "От нашата гледна точка Юпитер е във вътрешната лента, приближаващ се до Сатурн през целия месец и най-накрая да го изпревари на 21 декември."

Тази небесна карта показва къде можете да намерите Юпитер и Сатурн по време на ​​Великото съединение на 21 декември 2020 г. Потърсете ги на югозапад точно след залез слънце. Кредит: приложение SkySafari 

Време и разстояние

Обикновено, когато Юпитер и Сатурн се подредят, те са разделени с около един градус или два пъти повече от видимия диаметър на Луната.

Но на 21 декември виждаме Юпитер и Сатурн разделени само с 6 дъгови минути. Това е равно на 0,1 градуса или около една пета от видимата ширина на Луната. Противно на това, което предполагат други сайтове, това вероятно няма да е достатъчно близо, за да изглежда, че планетите се сливат в една ярка звезда (въпреки че някои може да го видят таака, ако махнат очилата си). Но във всеки случай ще бъде изключително рядка среща.

Колко близо ще бъдат Юпитер и Сатурн на 21 декември, деня на тяхното великото съединение? Астрономът Алесандро Марчини (Alessandro Marchini) и неговият екип от астрономическата обсерватория на Университета на Сиена създава тази графика, за да го обясни. Алесандро пише: „Тук поставихме действителна снимка от снощи, 17 декември 2020 г. Отдолу я репликирахме, като добавихме червен кръг, съответстващ на видимата обиколка на Луната. След това копирахме същия кръг вдясно, за да ви покажем, че вчера 2-те планети са били вътре в кръг с размерите на Луната. В долните полета поставяме симулация на позицията на Юпитер и Сатурн от 17 декември до 21 декември, деня на съвпада, вътре в червения кръг, за да сравним разстоянието им с диаметъра на Луната. Двете планети ще бъдат все по-близки и по-близки през следващите няколко нощи, а на 21 декември разстоянието им ще бъде минимално: Юпитер и Сатурн следователно ще бъдат много близо, на разстояние, равно на една пета от лунния диаметър! " 

Колко често тези две планети се приближават толкова много?

Някои сайтове пишат, че са минали почти 800 години от последното подобно сближаване. Всъщност за последен път тези две планети се появяват толкова близо на 16 юли 1623 г., когато са били на разстояние само на 5 дъгови минути - това всъщност е било преди 397 години. Обаче тези, които са живели в умерените географски ширини, защото двете планети не са били видими поради близостта им до отблясъците на Слънцето и ниската надморска височина над хоризонта. Така че Галилей едваа ли е можел да ги наблюдава с първия си телескоп.

На 21 декември 2020 г. Юпитер и Сатурн ще се появят на разстояние само една десета от градуса или около диаметъра на стотинка, държана на една ръка разстояние, според НАСА. По време на събитието, известно като „великото съединение“, двете планети (и техните луни) ще бъдат видими в едно и също зрително поле на бинокъл или телескоп. Кредит: NASA / JPL-Caltech

Това не означава, че великото съединение от 1623 г. е останало напълно незабелязано. Това рядко подреждане би била видимо само от тропиците и близо до екваториалните райони. Ако някой, живеещ в Северна Южна Америка, Централна Африка или Индонезия, е погледнал, би видял Юпитер и Сатурн ниско на запад-северозапад в полумрака малко след залеза на 16 юли.

Но последният път, когато по-голямата част от световното население е имало добър изглед към тези две планети, които се приближават толкова близо една до друга, е на 5 март 1226 г., когато са били още по-близо една до друга (само 2 дъгови минути) в сравнение с това, което ще видим на 21 декември.

С помощта на орбитален симулатор Джо Рао (Joe Rao), инструктор и гост-лектор в Нюйоркския планетариум Hayden, публикува в Space.com всички случаи, когато Юпитер и Сатурн да се приближаввали в рамките на 6 дъгови минути от първата година на н.е. до 3000 г. от н.е.

В таблицата по-долу, колона 1 дава датата, колона 2 минималното разстояние между двете планети, колона 3 показва дали двете планети са се срещнали сутрин или вечер, а колона 4 показва дали планетите е можело да бъдат наблюдавани - дали са били твърде близо до слънцето или твърде ниско, за да са видими.

Големи връзки ≤ 6 дъгови минути (1-3000 г. от н.е.)
ДатаРазстояниеВремеВидимо?
 6 март 372 г.  2 дъгови минути сутрин да
31 декември 431 г.   6 дъгови минути вечер да
23 юли 769 г.  4 дъгови минути сутрин не
 5 март 1226 г.  5 дъгови минути сутрин да
16 юли 1623 г.  5 дъгови минути вечер не
21 декември 2020 г.  6 дъгови минути вечер да
15 март 2080 г.  6 дъгови минути сутрин да
24 август 2417 г.  5 дъгови минути сутрин да
 6 юли 2477 г. 6 дъгови минути вечер да
25 декември 2874 г.  2 дъгови минути вечер да

Този списък показва, че двете планети се доближават изключително близо една до друга средно веднъж на всеки 300 години. Две от съединенията в списъка обаче са се виждали многоа трудно. Като се вземе предвид това, можем да кажем, че средната стойност е 375 години.

Но това е средно. Обърнете внимание, че между съединенията на 1226 и 2020 г. изминават 794 години. Но само 60 години разделят събитията от 2417 и 2477.

Това ли е легендарната Витлеемска звезда?

Някои предполагат този празничен сезон, че сближаването на двете планети може да са копие на легендарната Витлеемска звезда. Всъщност една от най-популярните теории за „Коледната звезда“ е поредица от съединения между Юпитер и Сатурн през 7 г. пр. н. е. Защото през тази година Юпитер и Сатурн се срещат не веднъж, а цели три пъти през тази година (през май, септември и декември).

Но докато единичните съединения на Юпитер и Сатурн се срещат веднъж на 20 години, такива тройни съединения (три пъти в кратък период от време) са много по-редки, като се срещат средно около веднъж на 180 години. Последният път бе през 1981 г., но следващият ще се случи едва през 2239 г. За влъхвите, срещите на Юпитер със Сатурн няколко пъти през 7 г. пр. н. е. със сигурност е било нещо уникално. Долната таблица показва, че в периода 1800 до 2100 има само три тройни съединения на Юпитер – Сатурн.

Година1-ва връзка2-ра връзка3-та връзка
1821 25 юни 23 ноември 23 декември
1940/41 15 август 1940 г. 12 октомври 1940 г. 20 февруари 1941г
1981 14 януари 19 февруари 30 юли

Но тази година Юпитер и Сатурн ще имат само една среща, ниско в югозападното небе след залез слънце на 21 декември. Дали от астрологична гледна точка тази една-единствена „среща в небето“ е достатъчно важен знак в небето, за даа тръгнат влъхви към Юдея, е неизвестно.

И все пак да не забравяме, че това, което виждаме в небето, зависи от нашата гледна точка, а тя е твърде незначителна за необятната Вселена.

Източник: 'Christmas star' 2020: Here's some fun facts about the 'great conjunction' of Jupiter and Saturn, Space.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !