25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Небето през август: Великото американско затъмнение

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 август 2017 в 09:25 105143

На 21 август 2017 година ще се състои едно многоочаквано събитие - пълното слънчево затъмнение, което някои наричат Великото американско затъмнение.

Явлението ще може да се наблюдава на територията нав Съединените щати - в зона с ширина 110 километра, която пресича страната от северозапад към югоизток. Най-дългата продължителност на слънчевото затъмнение ще бъде 2 минути 40 секунди.

То ще бъде предшествано от частично лунно затъмнение, което обаче ще може да се наблюдава в България на 7 август. Луната ще се потопи в сянката на Земята за една четвърт от своя диск.

На 12 срещу 13 август ще очакваме най-красивия метеорен дъжд на годината. В тази нощ ще е максимумът на активността на метеорният поток Персеиди.

Прогнозите са до 100 метеора на час, но ярката Луна през втората половина на нощта ще затрудни наблюдението им. 


+ 0
- 2
Не знам за тези деца, но известен наш млад астрофотограф, когото лично познавам, заминава... до голяма степен на лични разноски за Америка - след множество неуспешни опити да си осигури спонсорство от различни източници, в това число и медии. Отделно знам и колко е трудно, да не кажа невъзможно, когато изнася публични лекции на астрономически теми в България, изобщо някой да се "досети", че трябва да му се плати...

Рейтинг : -17741
02.08 2017 в 16:48 2
+ 2
- 1
Вече сме подкрепили кампанията http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Da-pomognem-na-balgarskite-astronomi_81987.html
+ 0
- 2
Offnews, вие хубаво съобщавате за това небесно явление, но нямаше да бъде лошо и да спонсорирате малко онези български астрофотографи, които ще пътуват този месец до Америка, за да снимат явлението и да го направят световно достояние. Защото за подобни неща България уж е любознателна, но съвсем не е щедра...
 
Още от : Космология
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.