От днес Меркурий не е ретрограден, но всеки понякога някъде е ретрограден (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 юли 2019 в 00:00 25109 0

Астрологичният период, обвиняван за множество малки и големи поразии, "ретроградният Меркурий" приключи за 2019 вчера. Какво означава това?

Древните хора знаят за планетите, откакто са се осмелили да погледнат нагоре. Те са видели, че някои звезди са по-ярки от останалите и сякаш се местят по небето всяка нощ. Но движенията на планетите са озадачавали древните астрономи. Понякога планетите се забавят, връщат се назад и след това отново продължават напред.

Такива планети се наричат ретроградна и най-известна с това е Меркурий.

Има ли това някакво странно, мистично значение?

На всеки четири месеца планетата Меркурий преминава във видимо ретроградно движение. Това не е важно за астрономите, които разбират това явление като основен факт на Слънчевата система от около 400 години. 

Това е илюзия, заради начина, по които Земята и планетите обикалят около Слънцето, обяснява сайтът Universe today.

В древни времена хората са смятали, че Земята е център на Вселената, а всички обекти на нощното небе обикалят около нас. Едно усложнение на този модел са били планетите, които поемат тези много предсказуеми ретроградни пътища по орбитата си. Ако планетите обикалят около Земята, защо се движат назад? Защо Меркурий става ретрограден?

Дълго време те нямали обяснение за "ретроградното движение" и ги е затруднявало изчисляването на тази загадъчна линия.

Най-накрая те си обясняват тези аномалии, като приемат, че планетите се движат около Земята в по-малки "епицикли" - т.е. малки кръгове, чиито центрове се движат по основните им орбитални кръгове около Земята, което води до сложни, подобни на пружини криви. За съжаление, действителните наблюдения на планетите никога не съвпадали с този странен орбитален механизъм, в крайна сметка обяснението на остава напълно безполезно.

Системата на епициклите на Клавдий Птолемей остана приета теория в цяла Европа и Близкия изток за почти 2000 години.

Планетарни движения по Птолемей.

Едва през 1543 г., когато великият полски астроном Николай Коперник публикува своята работа "De revolutionibus" , причудливото ретроградно движение на Меркурий и останалите планети най-накрая придобива смисъл. Земята е просто друга планета и като всички обикаля около Слънцето. Ретроградното движение на Меркурий и другите планети се дължи на нашите относителни позиции в орбита.

Така че нека разберем ретроградното движение и да разгледаме какво е по-специалното на ретроградния Меркурий. Движението на планетите около Слънцето следва правилото на дясната ръка - направете юмрук и вдигнете палец нагоре. Посоката на палеца сочи в посока на северния полюс на Слънцето. Извивката на пръстите показва посоката на орбитите на всички планети около Слънцето.

Меркурий се движи по-бързо от Земята, докато обикаля около Слънцето, но Меркурий има силно елиптична орбита, така че скоростта на орбитата му се променя. Когато Меркурий е най-отдалечен от Слънцето, той е в тази точка на орбитата си, в която е с най-малка скорост и това дава шанс на Земята да "навакса". Представете си, че шофирате до автомобил по магистрала, който ускорява и забавя. Той се движи по магистралата с висока скорост, но сякаш отива ту напред, ту назад в сравнение с вас. Когато това се случва, астрономите казват, че Меркурий е ретрограден.

Изглежда астролозите смятат, че ретроградното движение носи лош късмет, защото противоречи на естествените движения на планетата. Естествено, планетата изобщо не променя движението си, само нашата гледна точка към нея се променя. Освен това, във всеки един момент 40% от външните планети така или иначе са в ретроградно движение. Нещо почти винаги е ретроградно.

Всички планети са ретроградни

Марс става ретрограден на всеки две години.

Двете планети са като две коли, каращи на овална писта. Докато се изпреварват бавната кола ще изглежда, че се движи назад спрямо по-бързата. Земята е на вътрешната лента и се движи по-бързо от Марс - толкова бързо, че прави два обиколки за същото време, за което Марс прави една. 

Същата илюзия се случва и с Юпитер и с другите планети, които обикалят около Слънцето.

Всички планети в нашата слънчева система проявяват това "ретроградно движение" по едно или друго време. 

Вляво е показано това, което зрител от Земята би видял, наблюдавайки движението на Марс през нощта в продължение на няколко месеца. Вдясно - за един марсианец Земята също ще е ретроградна.

Примка или "Z"?

И за да станат нещата още по-странни, орбитите, които следват Земята и Марс, не лежат точно в една и съща равнина. Сякаш двете планети са на отделни писти, които са малко наклонени една спрямо друга. Това причинява още една странна илюзия.


Ако всяка нощ поставяте точка на картата на небето, за да обозначите къде се появява Марс, докато се движи напред, минава през ретроградния си период и след това възобновява движението си напред. Свържете точките и ще нарисувате цикъл или отворен зигзаг. Моделът зависи от това, къде се намират Земята и Марс в орбитата на наклонените си състезателни писти.

Примери на двата модела на ретроградно движение:

Тези изображения показват видимата от Земята траектория на планетата Марс, докато е в "ретроградно движение" през 2014 г. (вляво) и 2016 (вдясно) над Пасадена. 


Изображенията показват видимата от Земята траектория на планетата Марс, докато е в "ретроградно движение" през 2003 г. (вляво) и 2005 (вдясно) над Лос Анджелис. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !