Ако мерките спират грипа, защо не спират коронавируса?

Ваня Милева Последна промяна на 07 февруари 2021 в 13:41 10257 0

Кредит: Public domain

Тази година броят на случаите на грип в световен мащаб достигат едни от най-ниските нива, наблюдавани някога. На фона на продължаващата пандемия от COVID-19 специалистите обясняват липсата на други респираторни заболявания с дистанцирането, повишената хигиена и използването на маски.

Ако обаче тези мерки са толкова ефективни срещу грипа, защо SARS-CoV-2 все още се разпространява?

Отговор на този въпрос дава в статия на изданието The Conversation Стивън Кислър (Stephen Kissler), специалист по имунология и инфекциозни болести от Университета в Кеймбридж.

Репродуктивните числа

Репродуктивните числа „R“ измерват колко добре се разпространява болестта и следователно колко трудно е да се контролира. Числото ни казва колко хора вероятно ще зарази един заразен човек. Репродуктивното число на сезонния грип обикновено се движи между 1,2 и 1,5, докато ранните оценки за SARS-CoV-2 варират от 2 до 4. Това означава, че при „нормални“ обстоятелства - при липса на дистанциране, маски, често миене на ръцете - SARS-CoV-2 е около два пъти по-заразен от грипа.

За да спрем разпространението на епидемията, трябва да намалим R под 1. Това е много по-лесно за сезонния грип, отколкото за SARS-CoV-2. Ако мерките като носенето на маски и дистанцирането намаляват наполовина репродуктивното число и за двете заболявания, SARS-CoV-2 ще продължи да се разпространява, докато грипът ще бъде напълно потушен.

Но всъщност това обяснение не е достатъчно. Ако SARS-CoV-2 се разпространява по-добре, защото заразява повече хора, то какво прави SARS-CoV-2 по-труден за контрол?

Аерозоли срещу капчици

SARS-CoV-2 и грипът се разпространяват по сходни начини: могат да се разпространят чрез замърсени повърхности, големи капчици от кихане и кашлица и по-малки издишани аерозоли. Важността на всеки от тези начини на разпространение обаче се различава между двата вируса.

За грипа замърсените повърхности и капчиците са основният начин. Измиването на ръцете, маските и дистанцирането вършат добра работа, предотвратявайки този вид разпространение.

SARS-CoV-2, от друга страна, включва експлозивни „събития на суперразпространение“, при които основна роля играе аерозолното разпространение.

Неотдавнашно проучване (което не е рецензирано) подкрепя идеята, че увеличеното разпространение на базата на аерозол помага да се обяснят различните модели на разпространение на SARS-CoV-2 и грип.

Маските, дистанцирането и измиването на ръцете все пак помагат, но аерозолното разпространение позволява на SARS-CoV-2 да избегне тези мерки по-лесно.

Имунитет

SARS-CoV-2 е нов вирус за хората. Освен ниските нива на кръстосан имунитет, които предишните инфекции с други коронавируси може да са ни дали (и това далеч не е сигурно), организмът ни обикновено не може да открие и да отблъсне инфекция от SARS-CoV-2.

Грипът е различен. Тъй като грипът циркулира всяка година, всеки от нас е получил поне няколко грипни инфекции, всяка от които повишава имунитета ни срещу грип. Този имунитет помага да се поддържа репродуктивното число на грипа ниско, тъй като намалява вероятността от разпространение на инфекцията. Без този имунитет репродуктивното число за грипа вероятно ще бъде по-близо до това на SARS-CoV-2, както е било в пандемията от испански грип от 1918 г.

Човешкото поведение

Сайтовете, които проследяват репродуктивното число на SARS-CoV-2,  показват нещо забележително - ако изключим малките пикове и спадове, репродуктивното число се е задържало на много места точно около 1.

Това вероятно отразява нещо от човешкото поведение: като виждат колко са случаите на SARS-CoV-2 в своята общност, хората съответно коригират поведението си. Чести ли са случаите? Може би трябва да си останем вкъщи тази вечер, вместо да отидем на ресторант. Малко ли са случаите? Може би може да рискуваме среща с децата.

Подобни решения се вземат на ниво общност, като мерките за престой вкъщи, затварянето на бизнеса се прилагат и отменят последователно в зависимост от тежестта на огнището. Това в крайна сметка поддържа SARS-CoV-2 точно на ръба на способността му да се разпространява.

Това означава, че всичко, което се разпространява по-добре от SARS-CoV-2, вероятно ще бъде изтласкано под прага от единица на репродуктивното число. Ако това е вярно, тогава другите респираторни инфекции ще се възродят, когато SARS-CoV-2 изчезне и поведенческите ограничения се премахват. Това наистина се случва в Австралия: случаите на детски респираторен вирус, наречен респираторен синцитиален вирус или RSV, скачат, след като страната отменя локдауна през октомври. И това се случва доста извън обичайното време на разпространение на този вирус.

Битка за доминиране

Ричард Уеби (Richard Webby), вирусолог в Детската изследователска болница Сейнт Джуд в Мемфис, Тенеси, участва в усилията да се предскаже кои грипни щамове ще доминират, за да могат точно да бъдат проектирани противогрипните ваксини. Един модел, който Уеби и други изследователи на грипа са виждали отново и отново, е, че когато възникне нов пандемичен грипен щам, той изтласква другите щамове. Например, когато се появява грипният пандемичен щам H1N1 от 2009 г., друг грипен щам H1N1, който циркулира от 1977 г., изчезва.

SARS-CoV-2 - вирусът, който причинява COVID-19 - и грипът ще се конкурират за заразяването на гостоприемниците, което може да доведе до изтласкване на единия вирус от другия, отбелязва Уеби.

Процент на положителните тестове за грип в САЩ за периода 2016-2020. Кредит: S.J. OLSEN ET AL/MMWR 2020

Поглед към бъдещето

Добра новина е, че в момента случите на грип са малко, но трябва да останем бдителни. Тъй като тази година грипът не се появи сред населението и не е засилил имунитета ни, можем да се разпространи през летните месеци. Грипният сезон на следващата зима може също да бъде необичайно тежък поради липсата на имунитет от тази година. Противогрипната ваксинация ще стане още по-важна.

Ниските нива на циркулацията на грипния вирус също могат да повлияят на еволюция му. Учените ще трябва да следят това отблизо, тъй като предвиждането на развитието на вируса е ключово за формулирането на ваксината за следващия сезон.

Междувременно можем да сме сигурни, че мерките, които сме приели за намаляване на SARS-CoV-2, работят, което е доказано от намаляването на другите респираторни заболявания. Ако не бяха тези мерки, COVID-19 би бил още по-голям проблем от сегашния. Тъй като в бъдеще ще се сблъскваме както с нови, така и с познати заплахи за инфекциозни заболявания, вече можем да бъдем уверени, че разполагаме с набор от мощни инструменти, които да ни помогнат да запазим здравето си.

Справка: 

Wrong person, place and time: viral load and contact network structure predict SARS-CoV-2 transmission and super-spreading events
Ashish Goyal, Daniel B Reeves, E. Fabian Cardozo-Ojeda, Joshua T Schiffer, Bryan T. Mayer
doi: https://doi.org/10.1101/2020.08.07.20169920

Huang, A.T., Garcia-Carreras, B., Hitchings, M.D.T. et al. A systematic review of antibody mediated immunity to coronaviruses: kinetics, correlates of protection, and association with severity. Nat Commun 11, 4704 (2020). https://doi.org/10.1038/s41467-020-18450-4

Mills, C., Robins, J. & Lipsitch, M. Transmissibility of 1918 pandemic influenza. Nature 432, 904–906 (2004). https://doi.org/10.1038/nature03063

Източници:

If control measures are stopping flu in its tracks, why aren’t they stopping coronavirus?, The Conversation

What Will Happen When COVID-19 and the Flu Collide This Fall?, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !