Електрическата стимулация на мозъка повишава креативността

Недялка Аценова Последна промяна на 13 август 2016 в 09:30 6534 0

Кредит designmantic.com

Електрическа стимулация в безопасни нива може да повиши способността на мозъка да мисли по-креативно според ново изследване на учени от Университета Джорджтаун.

Професорът по психология в Джорджтаун Адам Грийн (Adam Green) и д-р Питър Търкилтоуб (Peter Turkeltaub) – когнитивен невролог от Медицинския център в университета „Джорджтаун” и Национална рехабилитационна мрежа „Медстар”, и екип от колеги са публикували изследването си на 13. 04. 2016 в „Серибрал кортекс” (Celebral cortex).

Екипът използвал трансчерепна директно токова стимулация (TДTC), за да стимулира област на мозъка, за която е известно, че е свързана с творчеството. Също така те са дали на тестовите субекти устни насоки, за да мислят по-изобретателно.

„Открихме, че хората, които са най-способни да увеличат активността в крайния преден дял на мозъка, наречен фронтополарна кора, са най-способните да променят невронната функция на мозъчните връзки и по този начин да подобрят творческото си мислене. След като повишаването на креативността във фронтополярната кора изглежда води до повишаване по естествен път на креативното мислене, ние предполагаме, че подпомагайки активността в този мозъчен регион, ще улесним повишението на мозъчната активност, позволявайки на хората да достигнат креативни височини.”

Използването на TДTC, насочено към фронтополярната кора в две творчески задачи позволява на тестовите субекти да увеличат способността да се формират връзки между отдалечени понятия – тоест да правят аналогии.

Грийн казва още, че това изследване е отклонение от традиционното схващане, при което креативността се приема за постоянна черта. Вместо това те гледат на нея като динамична такава, която може да се промени бързо, когато даден човек мисли задълбочено. Резултатите от изследването предполагат, че ако даден човек получи „енергия” чрез електрическа стимулация, той може да повиши естествено творческото мислене до горна граница на способностите.

Учените са написали, че техните резултати предоставят ново свидетелство, че TДTC повишава „ съзнателното увеличаване на креативността, предизвикана от когнитивна интервенция и разширява познатите граници на стимулация към мислене чрез аналогии, което е форма на творческа интелигентност, която е мощен източник на нови открития.”

Доктор Търкилтоуб се надява, че един ден лекарите ще могат да подобрят мисленето чрез аналогии, насочвайки хората по подходящ начин и разбира се, използвайки и ТДТС. По този начин те предполагат и че ще помогнат на хората с мозъчни заболявания.

„Хората с речеви и лингвистични трудности често не намират или измислят думите, от които имат нужда. Подпомагайки тяхната изобретателност, като ги накарат да мислят чрез аналогии, те може да имат възможност да намират алтернативни пътища за изразяване на идеите, като използват различни думи, жестове или други средства, за да предадат това, което имат предвид.” – допълва ученият.

Грийн и Търкилтоуб казват, че макар че техните резултати са обещаващи, е важно да бъдат внимателни в приложенията на ТДТС. Остава неизяснено точно как ТДТС влияе на мозъчната функция и е необходимо първите резултати да се повторят от други учени, преди изследователите да преценят колко съществени са те.

В заключение доктор Грийн предупреждава, че всеки опит да се използва електрически ток за стимулиране на мозъка извън лабораторни условия или клиника може да е опасно и не трябва да се предприема в никакъв случай.

Използван източник:

Electrical brain stimulation enhances creativity, sciencedaily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !