Ето какво се случва, когато се прилагат по-строги закони за абортите

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 май 2019 в 00:00 3312 0

Плакати от протест срещу най-рестриктния закон за абортите в САЩ, приет от щата Алабама. Скрийншот от видео на France 24.

След като няколко американски щата приложиха едни от най-рестриктивните закони за абортите в света, проучване, публикувано в списание Obstetrics & Gynecology, показа, че ограничаването на достъпа до процедурата води до отлагане, което увеличава броя на абортите през второто тримесечие на бременността.

Изследователите сравняват промените в броя на абортите през второто тримесечие преди и след закона в Тексас от 2013 г., забраняващ аборта след 20-та седмица. Този ход доведе до затварянето на половината от държавните медицински заведения за аборти, недостиг на първична помощ и забавяне на достъпа до аборт. Въпреки че общият брой на абортите е спаднал с 18%, броят на жените, търсещи аборт през второто тримесечие на бременността, се е увеличил с 13% поради липса на достъп, включително средно изчакване от три дни или повече за първо посещение, което се изисква от щата, най-малко 24 часа преди процедурата.

"Законът от 2013 г. създаде още повече бариери пред абортите в Тексас и можем ясно да видим резултата - жените, търсещи процедурата, я отлагат за второто тримесечие на бременността", заяви за EurekAlert водещият автор на изследването Кари Уайт (Kari White). „Политиките за здравето на жените трябва да се фокусират върху гарантирането на достъпа на жените до навременна, основаваща се на доказателства грижа, а не върху създаването на пречки, които да я забавят“.

Само около 10% от всички аборти в САЩ се правят през второто тримесечие и въпреки че тези, извършени след 12-та седмица, обикновено са безопасни, рискът нараства с напредването на бременността, правейки навременния достъп решаващ за здравето и безопасността. Освен това, абортите след първото тримесечие на бременността често са по-скъпи и отнемащи време, отчасти поради факта, че процедурата се извършва в по-малко здравни заведения.

По-рано този месец щатът Алабама прие най-рестриктния закон за абортите в САЩ, като забрани всички случаи на аборт в щата, дори в случаи на изнасилване и кръвосмешение. Единственото изключение се допуска, ако бременността представлява опасност за здравето на майката. Американският съюз за граждански свободи заведе дело в петък , оспорващо забраната, заявявайки, че това противоречи пряко на забележителното решение от 1973 г. по делото „Роу срещу Уейд“, което разрешава бременността да се прекъсва през първото тримесечие по желание на майката и според което държавното регулиране на абортите е противоконституционно за цялата територия на САЩ.

Други южни щати се присъединиха към Алабама като губернатора на Мисури, който подписва законопроект за забрана на абортите след осмата седмица.

"Като се има предвид неотдавнашният национален дебат за по-късните аборти, е важно да се признае, че ограничителните закони са основна пречка пред жените да получат аборти по-рано по време на бременността", заяви в EurekAlert изследователят Даниел Гросман (Daniel Grossman). „След като пациентката реши да направи аборт, трябва да се ускори достъпът ѝ до процедурата, вместо да се поставят бариери, които ненужно да я забавят. Тези, които подкрепят намаляването на броя на по-късните аборти, също трябва да подкрепят премахването на тези ненужни и тежки ограничения".

Законовите изисквания варират в различните щати по отношение на това, къде, как и в какъв момент по време на бременността може да се извърши аборт, но мнозина твърдят, че абортът не е антидот за непланирана бременност.

Изследванията показват, че ключов фактор за намаляване на процента на абортите е употребата на контрацептиви, осведомеността и достъпността.

Проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, отбелязва, че между 2008 и 2011 г. нивото на нежеланата бременност в САЩ е спаднало с 18% за жените и момичетата на възраст между 15 и 44 години - най-ниското в последните три десетилетия - до голяма степен поради подобрената употреба на контрацептиви по време на същия период. 

Между 2006 г. и 2015 г. процентът на абортите в САЩ е спаднал с 26% до най-ниското ниво, според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията. Най-голямата причина за спада, казват експертите, не са по-строгите закони срещу абортите, а по-добрият достъп до контрацепция.

Справка: 

Change in Second-Trimester Abortion After Implementation of a Restrictive State Law, Obstetrics & Gynecology

Declines in Unintended Pregnancy in the United States, 2008–2011, Lawrence B. Finer et al., New England Journal of Medicine

Източник: 

Here's What Happens When Stricter Abortion Laws Are Implemented

Abortion in America, explained in 10 facts

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !