04 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Лекари откриват необичайни находки в киста на яйчник

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 април 2019 в 10:58 67300
Vegetable fibre in an infected ovarian dermoid cyst, BMJ case reports, 2019

Медицинската литература е пълна с истории за обекти, озовали се на погрешните места, но ново изследване на списанието BMJ Case Reports описва особения случай на киста на яйчника на пациентка. Освен кожа, косми и подобни на зъби образувания, лекарите откриват в кистата и "чуждо тяло, наподобяващо на зеленчукова маса", съобщават IFLScience.

Тридесет и две годишната жена първо е приета в болница в Рочестър, Мичиган със стомашни болки и предварителните изследвание показват възможен абсцес на дебелото черво. Въпреки това, последващите изследвания разкриват, че левият яйчник на жената се е уголемил до 6,7 на 5 см, което повече от два пъти на нормалния му размер. 

Яйчникът е плътно прилепен към стената на пелвиса и на дебелото черво и се налага да бъде отделен хирургично. До яйчника се намира голяма киста, наречена дермоид, която авторите описват като "миришеща много неприятно и вероятно свръхинфектирана".

Такива кисти се развиват в половите клетки вътре в яйчниците, които имат потенциала да се диференцират във всеки вид тъкан. Понякога те се развиват като кожа, косми и дори зъби, често водещи до инфекции и изискващи антибиотично лечение или хирургично отстраняване. 

Кредит: BMJ case reports, 2019

Докато това звучи може да звучи неприятно, не е толкова необичайно. Но това не може да се каже за зеленчуковата маса, която мистериозно се е оказала в кистата. Авторите смятат, че тя вероятно е преминала през отвор в червото, който после "спонтанно се е затворил", тъй като по време на операцията не е открита никаква следа от перфорация.  

За щастие на пациента, всичко преминава без усложнения и е изписана от болницата девет дни след операцията. 

Въпреки това, авторите смятат, че този случай трябва да промени подхода на лекарите към кистите на яйчниците, тъй като в този случай инфекцията идва от храносмилателната система, а не от половата. Така, използваните за лечение антибиотици трябва да покриват по-широк спектър бактерии. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Медицина
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.