Най-запомнящите се метеорити

Наука OFFNews Последна промяна на 08 февруари 2016 в 16:00 13317 0

Кредит Slooh

Най-запомнящият се метеорит досега безспорно е Челябинският. На 15 февруари 2013 г. той навлезе в атмосферата над Южен Урал, близо до Челябинск и се разпадна на височина от няколко десетки километри, разпръсквайки огромен брой осколки на Земята. На мястото на удара останаха тесни кладенчета с дебели стени във форма, напомняща морков с дълбочина 15-25 см.

Падането на небесното тяло причини много тревога по целия свят, стана причина за много видеа и снимки, изпотроши значително количество прозорци и друга покъщнина.

Друг известен метеорит е Тунгуският метеорит над централен Сибир.

Предполага се, че навлиза в земната атмосфера на сутринта на 30 юни 1908 г. Описват го като "огнено тяло със сферична или цилиндрична форма. То се взривява в атмосферата около 7:15 ч. Мощността на този взрив е оценена на между 10 и 40 мегатона тротилов еквивалент, а за височината се смята, че е била 7-10 км. За щастие, взривът става над незаселена тайга.

Взривната вълна на Тунгуския метеорит е регистрирана от множество обсерватории по света, а като следствие от нея са повалени дървета с обща площ 2000 км2. Стъклата на къщи в радиус 200 км са избити, а в течение на няколко дни небето над Сибир е озарено от интезивна светлина. Скоро след това започнала и магнитна буря - временно деформиране на формата на земното магнитно поле, което деформиране променя посоката на иглата на компаса и индуцира мощни токови потоци в самата Земя. Бурята продължила 5 часа.

По онова време обаче интересът към подобни събития бил слаб, затова първата експедиция в района е изпратена почти 20 години по-късно - през 1927. Тогава, както и на много следващи, не са намерени нито отломки от метеорит, нито кратер от удара. Някои изследователи смятат, че в случая не става въпрос за метеорит, а за комета (за които знаем, че са като огромни снежни топки с камъни). Това би обяснило липсата на кратер, тъй като ядрото на кометата вероятно се е изпарило над повърхността на  земята.

Повалените от взривната вълна дървета

Предполагаема илюстрация на взрива на Тунгуския метеорит

Няма как да пренебрегнем, разбира се, Чиксулуб - метеоритът, за който се смята, че е заличил динозаврите от лицето на Земята. Кратерът, останал след удара му в планета, е погребан под полуострова Юкатан, щата Мексико, Северна Америка. Размерът на този кратер е почти 2 милиона км2.

Смята се, че ударът на Чиксулуб е причинил някой от най-големите мегацунамита в историята на Земята. Облак от свръхзагрята прах, пепел и пара се разпрострял от кратера, когато метеоритът потънал под повърхността за по-малко от секунда. Изригналите материали заедно с части от разбилото се небесно тяло, попаднали в атмосферата от взрива, са били нажежени до бяло и при допира си със земната повърхност вероятно са причинили изпепеляващи горски пожари.

Същевременно колосални вибрации вероятно са предизвикали глобални земетресения и вулканични изригвания.

Емисиите от прах и частици са покрили цялата повърхност на Земята за няколко години и дори вероятно за десетилетие, създавайки много трудни условия за живот за живите организми. Внезапното, шоково изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата, причинено от разрушаването на карбонатни скали е довело до внезапен парников ефект. За дълъг период слънчевата светлина не е могла да стига до повърхността, заради праха в атмосферата. Именно заради това повърхността се е охладила рязко, а фотосинтезата на растенията също е била прекъсната, като така е била засегната цялата хранителна система.

Други небесни тела притеснили човечеството:

В нощта на 2 срещу 3 ноември в небето над Тайланд пламна ярко зелено огнено кълбо. Според специалисти това е било голям метеорит.

Не на последно място през май миналата година се очакваше да ни удари комета, която щеше да унищожи човечеството. Оказа се обаче, че този "апокалипсис" е повторена лъжа от 2006 г., която още тогава е опровергана и осмяна. Кометата, която успя да стресне някои тогава, се оказа, че се била разпаднала напълно преди 9 години.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !