27 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

19 февруари е рожденият ден на синоптичната карта

| На този ден 19 февруари 18530

19 февруари е рожденият ден на синоптичната карта. Дори да сте човек, който е свикнал да наблюдава прогнозата за времето в малък прозорец в ъгъла на телефона, където на вас като наблюдател се показва само най-важната информация под формата на температура, придружена от иконка на облак, слънце или валежи, сигурно знаете как изглеждат синоптичните карти. Често се показват в телевизионните прогнози за времето, когато красиви и харизматични водещи със затворени очи точно посочват местоположението на градовете. И наблюдаваме с интерес кога ще можем да се насладим на топло време, в коя посока ще духа вятърът и дали изведнъж ще се озовем на територия с високо атмосферно налягане ...

Бурен циклон през ноември 1854 г. по време на Кримската война причинява загубата на 53 кораба близо до Севастопол. Тази ситуация подтиква създаването на първите метеорологични служби в Англия и Франция и на сутринта на 19 февруари 1855 г., директорът на Парижката обсерватория Урбейн Льо Верие представя първата синоптична карта. Няколко години по-късно (през 1857 г.) Франция започва да обменя метеорологични данни с други страни.

В началото получените данни от различни метеорологични станции ръчно са рисувани на синоптичните карти. Синоптиците показват линиите на атмосферните топли (в червено) и студени (в синьо) фронтове с цветни моливи. Сега синоптичните карти се правят с помощта на компютри. Те стават все по-точни и включват повече информация. Така например, благодарение на напредъка в метеорологията и географските информационни системи започнаха да се появяват карти, на които може да се предвиди заледяването на пътната мрежа, авиацията също има свои специфични метеорологични карти, които показват височината на "тавана" , нивото, при което поне половината от небето е покрито с облаци и те също така показват области на турбуленция или области, където заледяването може да направи полета опасен. Но въпреки различните вариации на синоптичните карти, една от най-популярните синоптични карти остава картата с повърхностен анализ, която изобразява области с високо и ниско налягане.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.