20 май е забележителна дата за полети през Атлантика

Ваня Милева Последна промяна на 20 май 2022 в 00:00 4101 0

На тази дата, 20 май, се извършват два знаменателни полета - на Чарлз Линдберг, прелетял за пръв път без кацане Атлантическия океан от Ню Йорк до Париж през 1927 г. за 33 часа и 30 минути полет и през 1932 г., когато Амелия Еърхарт става първата жена, прелетяла сама през Атлантическия океан.

Още през 1919 г. филантропът Реймънд Ортег обявява, че учредява награда от 25 000 долара за първия трансатлантически полет. Появяват се кандидати, но не се стига по-далече от разговор. И така на 20 май 1927 г. пилотът Чарлз Линдберг на самолет с великолепното име „Духът на Сейнт Луис“ излита от Ню Йорк в 7 часа 40 минути сутринта и се насочва към Атлантическия океан. Вестниците наричат ​​Линдберг „летящият глупак“, тъй като се отправя на 6000-километров полет с едномоторен самолет без радиопредавател и от навигационните устройства е имал само компас и карта. Но "глупакът" явно е имал късмет и след 33 часа и 29 минути Линдберг каца в Париж. Смелият пилот се превръща в национален герой за Съединените щати, първият "Човек на годината" на списание Time, а собствениците на летището, на което той се приземява, решават да провеждат шоу на авиационни постижения на всеки две години. Летището се е казвало Льо Бурже. Авиошоута се провеждат там и сега - на всеки две години.

През 1932 г. Амелия Еърхарт излита за Ирландия от Хабор Грейс, Нюфаундленд, за да стане първата жена, която лети самостоятелно през Атлантическия океан. След 13 часа и 30 минути полет от Канада тя каца със самолета си в Ирландия. Четири години по-рано тя става първата жена, прелетяла Атлантически океан, като пътник на 17 юни 1928 г. в 21-часов полет.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !