27 септември 1822 г. се ражда науката египтология

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 септември 2022 в 00:00 14064 0

Жан Франсоа Шамполион

Кредит Wikimedia Commons

Жан Франсоа Шамполион

За разлика от други науки, египтологията има документирано начало и баща.

Документът, който отбелязва началото на тази наука, е "Писмо до г-н Дасие, секретар на Френската академия, относно азбуката на фонетичните йероглифи" (Lettre à Mr. Dacier relative à l’alphabet des hiéroglyphes phonétiques), написано от Жан Франсоа Шамполион, по това време на 32 години и никога преди това не посещавал Египет.

Той е вундеркинд - на 6 години знае няколко езика. На 11 чете Библията в староеврейския ѝ оригинал, на 13 започва да се занимава с арабски език, на 15 изучава гръцки, латински, арабски, сирийски, арамейски и коптски език.

Особено внимание у него предизвиква открития от наполеоновите войници Розетски камък. След 15-годишна работа върху триезичния надпис на „Розетския камък“ Шамполион предлага принципите за дешифриране на йероглифното писмо на древните египтяни.  Помагат му имената на царете: Птолемей, Клеопатра, Ксеркс. Повтарящите се в камъка букви Шамполион определя като царските имена. Текстът, издълбан върху „Розетския камък“, е разчетен - това е благодарствен надпис - египетските жреци през 196 г. пр. н.е. благодарят на Птолемей V.

Шамполион определя и последователността в развитието на египетската писменост – йероглифна, йератична, демотична.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !